НОВИНИ

Срещата в Сунио: Процесът по интеграция на Западните Балкани трябва да се ускори

Процесът по присъединяване на Западните Балкани в ЕС трябва да бъда ускорен - около тази позиция се обединиха външните министри от Вишеградската група и Балканите в град Сунио, Гърция. България е за по-силен Европейски съюз и един от основните приоритети в Българското председателство е именно честния и открит диалог със Западните Балкани, обяви и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която представлява България на форума.По думите ѝ, общо е мнението, че 2025 година е реалистичен срок за присъединяване.

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 11.05.2018
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Призивът на външните министри на форума в Сунио е един - трябва да бъде засилен европейският патриотизъм. Според България, ЕС трябва да прояви солидарност към всички държави, опазващи външните граници на ЕС.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външите работи: Ние искаме да бъдем част от ядрото и не бихме приели Европа на различни скорости или елитът и останалите. България е една от страните, които опазват най-добре може би външните граници. Нека да бъдем солидарни към всички страни, които опазват външните граници, и да засилим и помощта към тези държави, които се грижат за общата сигурност на всеки един европейски гражданин във всичките 28 държави.
;

С общи инфраструктурни и дигитални проекти бързата писта на Западните Балкани към ЕС може да стане още по-бърза, смята и външният министър на Босна и Херцеговина Игор Цръндак.

Игор Цръндак, министър на външните работи на Босна и Херцеговина: В Стратегията на ЕС виждаме, че Срещата в София ще бъде успешна и ще бъде силен импулс за процеса по разширяване. 15 години след последната Балканска среща в Солун Западните Балкани заслужават нов стимул, нова Среща, която да се превърне в крайгълен камък на по-бърз процес по присъединяване, или, защо не - на по-бързо приемане в ЕС.
;

Как ще действа ЕС след поредната вълна на разширяване - това е големият въпрос, който постави домакинът на срещата - гръцкият външен министър Никос Кодзияс.

Никос Кодзиас, министър на външните работи на Гърция: Ще има промяна и в ЕК. Защото трудно ще осигурим на всички страни да имат комисари. Или ще имаме ротация? Или ще разделим Комисията на страни, които имат постоянно членство, и други, които нямат? Приемането на Западните Балкани в ЕС ще отвори много въпроси. Какво ще стане например с Турция - ще имаме ли специално споразумение с нея, или ще имаме разширяване и в посока Турция. Не на последно място - какво ще е отношението ни с Русия?

Всички външни министри горещо подкрепят и енергийната свързаност на региона - изтъквайки проекта за газовия хъб Балкан при Варна и изграждането на интерконекторите между България, Гърция, Румъния и Турция.

;

Външните министри подкрепиха приоритета в Българското председателство - интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външите работи: Говорихме за това, че 2025 г., според общото мнение, е реалистична дата. Да, Унгария счита, че може и по-рано, но Стратегията (на Европейската комисия за Западните Балкани, бел. ред.) дава възможност за това. Това е един график, всеки определя сам темпа на реформата, която иска да извършва. Тоест всичките условия, те не са леки, знаете.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халф на Лудогорец в разширения състав на Полша за Мондиала
Халф на Лудогорец в разширения състав на Полша за Мондиала
На наградите „Учител на годината“: СБУ поиска по-рано увеличение на заплатите
На наградите „Учител на годината“: СБУ поиска по-рано увеличение на заплатите