НОВИНИ

Путин и Ердоган дадоха начало на сухопътния участък на "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин е в Истанбул по случай завършването на морския участък от газопровода "Турски поток". Заедно с турския си колега Реджеп Ердоган той участва в церемонията чрез видеоконферентна връзка. Двамата лидери дадоха начало на изграждането на сухопътния участък от проекта с дължина 180 километра до турската граница. Една от възможностите е след това трасето да мине през България.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:35, 19.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Последната секция от морския участък на "Турски поток" беше поставена по нареждане на двамата президенти от Истанбул. Морската отсечка е от две тръби с дължина 930 километра. Всяка е с капацитет 16 милиарда кубически метра. Едната е за турския пазар, другата - за доставки към Южна и Югоизточна Европа.

Подводният участък започва при Анапа на руския бряг и излиза при Къйъкьой, рибарско градче близо до границата с България. От там предстои изграждането на сухопътна отсечка с дължина 180 километра до турската сухопътна граница. Строителството на подводната част започна през май миналата година. Влизането в експлоатация е предвидено за края на 2019-та.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Никога не сме се ръководили в двустранните ни отношения от исканията и натиска на други страни.

Руският президент поздрави турския си колега за мъжеството и политическата воля за реализацията на проекта. "Турски поток" не е насочен срещу никого, а показва умение за защита на националните интереси, посочи Владимир Путин.

Владимир Путин - президент на Русия: Проектът ще има голяма значение за икономическото развитие на Турция и целия Черноморски регион. Той ще стане и важен фактор за гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа.

През декември 2014-та руската страна се отказа от проекта Южен Поток през България и го замени с аналогичен през Турция. "Газпром" обмисля два варианта за сухопътно продължение към Европа след Турция. Едната възможност е България - Сърбия - Унгария до разпределителния център в Баумгартен, Австрия, при другата трасето минава през Гърция и Италия. Стокооборотът между Русия и Турция ще достигне 100 милиарда долара, колкото сега е между Русия и Китай, заяви в Истанбул руският президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова: Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.
Ангелкова: Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.
Румен Петков: България ще търпи загуби от транзита на газ
Румен Петков: България ще търпи загуби от транзита на газ