НОВИНИ

ЕП присъди кино наградата ЛУКС

Кино наградата на европарламента се връчва за 12-ти път. Наградата ЛУКС подкрепя качественото европейско кино и търси актуалните теми и проблеми в екранните истории. Фокусът тази година е върху екологията, силата на жените и живота на мигрантите. Селекцията разширява територията и се обръща и към кино творци от страните извън Европейския съюз.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
13:00, 17.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Режисьор на филма победител тази година е исландецът Бенедикт Ерлингсон, който залага сериозни теми за евродебати с копродукцията "Жена на война".

Бенедикт Ерлингсон, режисьор: Сега е времето да вземем мерки срещу климатичните промени на друго ниво. Ние сме последното поколение, което може да направи нещо за това. За нашите деца ще е късно. Сега или никога.

Всеки филм е бърз поглед към живота на европейците, техните убеждения и съмнения и търсенето на идентичност.


;

Силните жени са във фокуса на филмовите истории - финалисти и дебатите. Като героинята в "Другата страна на всичко". Младата сръбска режисьорка Мила Турайлич представя историята на страната със съдбата на майка й - известен преподавател и политически активист.

Мила Турайлич, режисьор: Според мен силата е в разума. В хората, които говорят разумно и не се вторачват в историята или вдигат градуса на дискусиите в обществото. И да се опитваме да сме уравновесени, да дискутираме пътя, по който сме поели и за опасностите по него.

"Стикс" на режисьора Волфганг Фишер изважда тежката мигрантска тема и противоречивите решения и действия.

Волфганг Фишер, режисьор: Живеем в глобален свят и имаме еднакви цели, особено за сигурността и помощта. Да намериш точното място означава да живееш спокойно и свободно.

Финалистите ще бъдат представени във филмовите дни ЛУКС в Дома на киното от 30-ти ноември до 2 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагичен инцидент беляза началото на протестите във Франция
Трагичен инцидент беляза началото на протестите във Франция
Деца и родители приготвят здравословни специалитети в състезанието Вкусна есен
Деца и родители приготвят здравословни специалитети в състезанието "Вкусна есен"