НОВИНИ

Разкриха схеми за източване на Здравната каса във Враца, Пловдив и Сливен

Изпълнителна агенция "Медицински одит" е разкрила, че лекар от Многопрофилната болница във Враца, който трябва да работи в това лечебно заведение, е практикувал в Шумен и по клинични пътеки е изработил над 200 хиляди лева. Другият случай на измама е в частна болница в Пловдив и в малка частна клиника в Сливен.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
10:37, 16.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
разкриха схеми източване здравната каса враца пловдив сливен

Проверката е установила, че в Многопрофилната болница във Враца лекар, който би трябвало да работи в лечебното заведение, практикува и в Шумен. Според документацията по едно и също време той е участвал в операции във Враца и извършвал прегледи в Шумен. Клиничните пътеки, които се водят на специалиста и които той реално не е изработил, възлизат на над 200 хиляди лева, които вече са заплатени от Здравната каса. В същото време заплатата, която лекарят е получавал във врачанската болница, е била по-висока от тази на шефовете на клиники. Проверката на Медицинския одит установила обаче, че медицинските сестри в заведението не познават този лекар и никога не са работили с него.

Директорът на болницата ще бъде уволнен, категоричен беше заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Наказание ще има и за самия лекар, който по документи работил на две различни места по едно и също време.

Вторият случай на измама е в частна болница в Пловдив. Възрастен пациент на болницата изпратил сигнал до Здравното министерство, че при изписването си получил епикриза, че е опериран, при положение, че не е претърпял никаква интервенция. "Кухата" клинична пътека е била отчетена и заплатена от касата.

В малка частна болница в Сливен пациент е отишъл за преглед и е отказал да бъде хоспитализиран, но по документи се води, че е лежал в болницата. Отишъл е на преглед заради кашлица, а е отчетен по клинична пътека за хепатит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Днес е ден на отворените врати в Парламента
​Днес е ден на отворените врати в Парламента
В Сърбия задържаха 16 нелегални мигранти, дошли от България
В Сърбия задържаха 16 нелегални мигранти, дошли от България