НОВИНИ

Разследват служител на Себастиан Курц във връзка с "Ибисагейт"

Австрийски прокурори разследват служител на бившия канцлер Себастиан Курц по подозрение за унищожаване на доказателства, вероятно свързани със скандала, който свали правителството през май.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:42, 21.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
разследват служител себастиан курц връзка ибисагейт

Разследването може да навреди на Курц и неговата консервативна Народна партия (АНП), която досега е била най-силна, на изборите през септември, въпреки скандала, който е известен като "Ибисагейт“.

Записите със скрита камера доведоха до оставката на крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, което доведе до крах на управляващата коалиция и назначаване на служебно правителство. Кадрите, заснети на остров Ибиса през 2017 г., показаха, че Щрахе предлага на фалшив руски поддръжник обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията.

Сега прокурорите разследват и служител от екипа на Курц за унищожаване на твърд диск на 23 май, дни след избухването на скандала и точно преди гласуването на недоверие срещу правителството на канцлера.

Служителят, който не е посочен от австрийските медии, е под подозрение за унищожаване на доказателства според в. "Курир". Компанията, унищожила диска, информира полицията, след като служителят не платил сметката за 76 евро и с него нямало връзка, тъй като се представил под фалшиво име.

В момента се води пълно разследване на случая.

От Народната партия на Курц твърдят, че е нещо обичайно преди смяна на правителството да се унищожават лични данни или неофициални документи и добавят, че сътрудникът на Курц не е имал достъп до документи с деликатна информация в тях.

Засега остава без отговор въпроса защо служителят, който вече е установен и чийто дом е претърсен, се е представил под фалшиво име във фирмата за унищожаване на диска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой автомобили са преминали през граничен пункт Капитан Андреево
Рекорден брой автомобили са преминали през граничен пункт "Капитан Андреево"
СУ ще бъде домакин на Международна конференция за сигурност на софтуера
СУ ще бъде домакин на Международна конференция за сигурност на софтуера