НОВИНИ

Референдум в Холандия за споразумение между ЕС и Украйна

В Холандия се провежда референдум за споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна. Допитването няма задължителен характер. При евентуален отрицателен отговор, холандското правителство ще се окаже в трудно положение, тъй като Холандия е последната страна , която не е ратифицирала споразумението с Украйна. Гласуването продължава до 22 часа българско време.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:44, 06.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Холандците гласуват на референдум, който може да предизвика европейска криза, ако победи отговорът "Не". Не на споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз.

Референдумът се произвежда по силата на нов закон, който дава право на холандските избирателите да показват отношението си към законодателни решения. Допитването е по искане на евроскептични партии. Те признаха, че целта им не е Украйна, а насърчаване на антиевропейска политика.

Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата: Мисля, че на много холандци им писна от Европейския съюз и от този договор с Украйна. Тази патриотична пролет си възвръщаме част от нашия национален суверенитет. Надяваме се, Великобритания и други страни да ни последват.

Холандският референдум няма задължителен характер, но правителството заяви, че изчака резултата, за да реши какво да предприеме.

Марк Рюте, премиер на Холандия: Аз подкрепям споразумението за асоцииране, защото вярвам, че е важно на границите на Европейския съюз да има повече стабилност.

През 2005 Холандия отхвърли на референдум проекта за европейска конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скалъпено дело срещу генерал Шивиков?
Скалъпено дело срещу генерал Шивиков?
Отзвукът от Панамагейт
Отзвукът от Панамагейт