НОВИНИ

Юнкер: ЕС се нуждае повече от всякога от силно германско правителство

Пред лицето на предизвикателствата в света Евросъюзът се нуждае повече от всякога от силно германско правителство, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Френското правителство оцени представянето на Меркел като "горчива победа". Акциите на германски енергийни компании тръгнаха надолу заради потенциалното участие във властта на зелените. По-зле от очакваното се представиха и облигациите на страните от Южна Европа заради очаквано втвърдяване на позицията на Берлин към еврозоната.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:50, 25.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Юнкер е поздравил Меркел с историческата четвърта поредна победа и е изразил увереност, че коалиционните преговори ще доведат до силно правителство.

Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: Председателят Юнкер подчерта, че в светлината на големите глобални предизвикателства Европа се нуждае повече от всякога от силно германско правителство, което е способно активно да чертае бъдещето на нашия континент.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви, че след германския вот родната му Италия му трябва да стане водещ играч за изграждане на балансирана Европа.

Австрийският канцлер Кристиан Керн посочи, че зад успеха на Алтернатива за Германия стоят нерешени проблеми.

Кристиан Керн - канцлер на Австрия: Всяко голямо движение си има причина и това са проблемите под повърхността, които не се признават и не се вземат на сериозно. Не се предлагат конкретни решения и това е резултатът.

С ясен адрес към коалиционните преговори в Берлин, Елисейският дворец потвърди, че утре президентът Макрон ще изложи предложенията си за реформиране на Евросъюза и укрепване на Еврозоната. Освен ключови проекти сред идеите ще бъде и изработването до следващото лято на пътна карта на Евросъюза за следващите 10 години.

Крайнодесни и популистки формации в Европа видяха подкрепа за каузата си в убедителното представяне на Алтернатива за Германия, и потърсиха контекст в собствените им страни.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: Искам да изтъкна, че техният резултат е същия като нашия на парламентарните избори и те ще имат общо 100 депутати. Ние обаче имаме осем. Това показва как работи демокрацията в нашата страна. Ще продължим да работим заедно за Европа на нациите, свободите, а не Европа, ограничена от изискванията на Евросъюза.

Турция изрази готовност да направи две крачки за нормализиране на обтегнатите отношения с Германия, ако Берлин направи поне една.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд в германската политика: Ще има 709 депутати в новия Бундестаг
Рекорд в германската политика: Ще има 709 депутати в новия Бундестаг
Меркел започва преговори за управляваща коалиция
Меркел започва преговори за управляваща коалиция