НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: 100 дни след встъпването на Тръмп в длъжност

"Америка на Тръмп" 100 дни след встъпването му в длъжност. Какви ходове предприе 45-ият президент на Съединените щати и изпълнява ли предизборните си обещания разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:27, 30.04.2017
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Доналд Тръмп, президент на САЩ - 20.01.2017г.
От този ден нататък страната ще бъде ръководена по нов начин. От този ден нататък Америка ще бъде на първо място, Америка на първо място.

45-ят президент даде ясна заявка, че ще бъде различен от своите предшественици. Всички си задаваха въпроса - ще изпълни ли популистките си предизборни обещания сега, когато вече е в Белия дом. На бала след встъпването му в длъжност, Доналд Тръмп и Мелания танцуваха на My Way на Франк Синатра. 100 дни по-късно, той показа, че президентският му мандат ще бъде "по негов начин".

Тоня Димитрова, журналист БНТ
Изключително поляризирани са оценките за него в САЩ за неговите първи 100 дни. Противниците му казват, че е абсолютно некомпетентен, няма нито един прокаран законопроект за тези 100 дни, въпреки обещанията му, че от ден първи ще премахне споразуменията за свободна търговия НАФТА, ще започне строежа на стена по мексиканската граница, ще замени и отмени Обамакеър. Нищо от това не се случва. Вместо това наблюдаваме как той пуска изпълнителна заповед след изпълнителна заповед.

Още в нощта на изборите започнаха протестите срещу избирането на Доналд Тръмп. Вместо да отмине, тази вълна се засили - всяка следващата изпълнителна заповед, ставаше повод за нови и нови демонстрации. Забраната за достъп на граждани от 7 предимно мюсюлмански държави накара мнозина да се запитат дали Съединените щати все още са страната на свободата. Първият удар срещу Тръмп дойде именно след нея, когато няколко щатски съдии временно спряха действието й. Тръмп се закани да не спре до тук и скоро последва нова заповед.

Тоня Димитрова, журналист БНТ
От антиполитика, когото наблюдавахме по време на предизборната кампания, той се превърна в антипрезидента. Промени абсолютно всички правила, по които функционира Белият дом до момента, по които функционира президентството.

Тръмп е президентът, встъпил в длъжност с най-нисък рейтинг. Макар и да продължава да има твърд електорат, той все по-стремително губи гласовете на онези, които не са твърдо нито за републиканците, нито за демократите.

За първи път от десетилетия, Републиканската партия има мнозинство в Конгреса и Сената. Въпреки това, Тръмп получи най-големия си удар, след като предложената от неговата администрация здравна реформа не беше одобрена. Така Обамакеър - един от символите на управлението на Барак Обама и многократно критикуван от Тръмп, остава в сила.

Тоня Димитрова, журналист БНТ
Страната наистина се променя - това, което наблюдавам аз на местно ниво, е наистина радикален завой в Съединените щати. Досега бях в щата Айова - щат, който за първи път от един век може би, е контролиран изцяло от републиканци, щатският сенат е контролиран от републиканци.

Законите, които се приемат там са много показателни за промените, които се случват в САЩ. Законът за оръжията - позволено е вече да се носят оръжия в правителствени сгради. Жителите на щата Айова, ако жител на щата Айова се чувства застрашен, може да застреля човек на улицата - нещо, което ние в Европа е много далеч от нашите разбирания за това как трябва да се регулира притежанието на оръжия.

За сто дни, Съединените щати промениха и политиката си на международната сцена. Британският премиер Тереза Мей, канадският Трюдо и китайският президент Си Цзинпин бяха сред първите лидери, пристигнали на посещение в Белия дом. Визитата на германския канцлер Ангела Меркел обаче отново напомни за яркия контраст между Тръмп и неговия предшественик Обама.

Отношението към Меркел отново накара мнозина да се запитат за истинското отношение на Тръмп към жените. В кабинета му присъстват едва няколко жени, сред тях и дъщеря му Иванка. Милионерската наследница има кабинет в Белия дом, но каква точно е ролята й в управлението все още не е неясно. Очакванията, че те ще изпълнява ролята на първа дама не се оправдаха.

Очакваното затопляне на отношенията с Русия също не се случи. По време на кампанията симпатиите между Тръмп и Путин бяха явни. Последваха твърденията за руска намеса в изборите, първоначално определена от американския президент като "фалшива новина".

Истинският разрив обаче настъпи след решението на Тръмп да бомбардира цели на подкрепяната от Москва сирийска правителствена армия след химическа атака срещу цивилни граждани. Последваха удари срещу "Ислямска държава" в Афганистан. За първи път беше използвана най-голямата неядрена бомба в света, наричана от американската армия "майката на всички бомби".

Охлаждане на отношенията има и с Иран, само две години след историческото споразумение за ядрената програма на Техеран. Неясно е и как ще подходи Тръмп по отношение на двустранните търговски споразумения с редица държави по света.

Тоня Димитрова, журналист БНТ
Не е ясно и какъв е той - протекционист ли е? Такъв, какъвто го видяхме след срещата му с канадския премиер Джъстин Трюдо или пък е за глобализацията - след срещата му със Цзинпи, когато той отказа да нарече Китай "манипулатор на валутата".

Тръмп срещу медиите - от първите дни на власт, той влезе във война с голяма част от представителите на четвъртата власт. Една след друга големи медийни корпорации бяха определяни като разпространители на лъжи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - 16.02.2017г.
Утре ще кажат - Доналд Тръмп се заяжда с медиите. Не го правя, просто ви казвам как стоят нещата. Знаете ли, вие не сте честни. Но аз не се заяждам с вас. Обичам това. Забавлявам се докато го правя.

Превърна се и в "туитващия президент". Най-често официалната му позиция по даден въпрос може да бъде намерена именно там, често пъти изградена на база на видяното в новинарските емисии.

Тоня Димитрова, журналист БНТ
Америка никога не е била толкова разединена. Може би за последен път е била толкова поляризирана по време на гражданската война векове назад.

Как ще се справи Тръмп оттук нататък, е истинският въпрос. Всички казват, че той ще бъде преизбран за втори мандат, ако икономиката продължава да върви добре.

Доналд Тръмп, президент на САЩ - 29.04.2017г.
Скъпи сънародници, искрено вярвам, че първите сто дни от моето управление, са най-успешните в историята на нашата страна. Внесохме коренна промяна във Вашингтон. Най-голямата е в отношенията между гражданите и тяхното правителство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: На този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна
Гълъб Донев: На този етап пенсия в размер на 300 лева не е възможна
Документален филм за Беленския мост на Колю Фичето
Документален филм за Беленския мост на Колю Фичето