НОВИНИ

Родът Ким и преди е давал обещания в Китай за ядрено разоръжаване на КНДР

Енигматичният севернокорейски лидер предприе тайно пътуване с влак до Китай, за да потвърди братските отношения и да обяви ангажимент за ядрено разоръжаване, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:18, 29.03.2018
Чете се за: 02:20 мин.
По света
родът ким давал обещания китай ядрено разоръжаване кндр

Преди Ким Чен-ун в Пекин подобни декларации при посещения там направи и неговият баща и предшественик Ким Чен-ир, включително броени месеци преди да почине през 2011 г. Разработването на ядрени оръжия от Северна Корея обаче след това само се ускори, припомня АП.
Агенцията освен това отбелязва, че въпреки изразения от президента на САЩ Доналд Тръмп оптимизъм за срещата на китайския му колега Си Цзинпин и Ким в Пекин има доста причини за скептичност за постигането на пробив на евентуалната среща на върха между Вашингтон и Пхенян.

От американска гледна точка срещата между Ким и Си дава известна гаранция, че ако първата среща от 70 години между лидерите на САЩ и КНДР наистина се състои, ядреното разоръжаване ще бъде на масата за преговори. Но макар и Тръмп да създаде очаквания за възможния резултат от подобни разговори, Северна Корея все още не е уточнила какво иска в замяна на отказ от оръжейните си програми, които Ким е много вероятно да смята за гаранция за оцеляването на режима си.

Прочитът на думите на Ким пред Си, така както бяха цитирани в съобщението на официалната китайска информационна агенция Синхуа за срещата, в доста висока степен сочи, че Пхенян се стреми към значителни отстъпки от американска страна.

"Въпросът за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да бъде решен", бе цитиран да казва севернокорейският лидер, "ако Южна Корея и САЩ откликнат с добра воля на нашите усилия, създадат обстановка на мир и стабилност и същевременно предприемат прогресивни и синхронизирани мерки за реален мир."

За много наблюдатели обаче това звучи като стара песен, запята на нов глас, отбелязва Асошиейтед прес.

През май 2011 г. Ким-старши, при последното си посещение в Пекин, заяви пред тогавашния китайски президент Ху Цзинтао, че Северът "се придържа към целта за премахване на ядрените оръжия".

Това стана само месеци след като КНДР откри завод за обогатяване на уран, който й осигури втора мощност за производство на гориво за атомни бомби.

Ейбрахам Денмарк - бивш високопоставен американски представител в областта на отбраната - заяви, че най-новото предложение на Севера за ядрено разоръжаване също изглежда обвързано със създаването от САЩ на определени условия за това.

В миналото Пхенян искаше Вашингтон да изтегли войските си от Корейския полуостров, както и да прекрати своя съюз с Южна Корея в сферата на сигурността, влючително "ядрения чадър" над нея.

"Възможно е Ким Чен-ун да влага друг смисъл", заяви Денмарк. "Засега звучи като стара песен на нов глас."

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт окачестви първото задгранично посещение на Ким като "историческа стъпка в правилната посока" и доказателство, че кампанията под егидата на САЩ за максимален натиск чрез икономически санкции работи. Тръмп заяви, че този натиск засега ще продължи, и прояви оптимизъм, който не бе характерен за предишни американски администрации.

"Сега има сериозен шанс Ким Чен-ун да направи това, което е най-добро за народа му и за човечеството. Очаквам с нетърпение нашата среща!", посочи президентът на САЩ.

Възможно е обаче Северна Корея, а не Съединените щати, да е тази, която контролира положението, отбелязва Асошиейтед прес. Когато през новата година Ким подаде маслинова клонка на Южна Корея, той едновременно предупреди, че цялата територия на САЩ е в обсега на ядрените му оръжия. Разполагайки с такъв капацитет, е възможно сега Ким да е тръгнал на дипломатическа офанзива, използвайки го като средство да спечели помощ за страната си и гаранции за сигурност, а не толкова да възнамерява да се откаже от него, посочва АП.

Назначеният от Тръмп за негов съветник за националната сигурност Джон Болтън е известен със скептичността си към Северна Корея. Само преди месец той излагаше аргументи за превантивен удар срещу КНДР. Това повдига въпроса дали в случай на провал на срещата Тръмп-Ким Болтън няма да изрази същата позиция.

В свой анализ експерти от американския Център за стратегически и международни изследвания посочиха, че срещайки се със Си, Ким е възможно да е опитал да си гарантира, че "дори и срещата на върха със САЩ да се провали, Северна Корея пак ще може да разчита на своите отношения с Китай".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в защита на Национален парк  “Пирин“ се проведе в Благоевград
Пореден протест в защита на Национален парк “Пирин“ се проведе в Благоевград
Алфа рисърч: ГЕРБ губи от вътрешни скандали, БСП от антиевропейската реторика
"Алфа рисърч": ГЕРБ губи от вътрешни скандали, БСП от антиевропейската реторика