НОВИНИ

Рохани срещу Тръмп: Времето на стените е отминало

Иранският президент Хасан Рохани разкритикува днес, без да го назовава по име, американския държавен глава Доналд Тръмп, като каза, че е "отминало" времето да се градят стени между различните страни, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:51, 28.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
рохани тръмп времето стените отминало

Рохани обаче не реагира директно на решението на Тръмп да забрани за три месеца влизането в САЩ на хора от седем мюсюлмански страни, включително иранци.

"Днес вече не е време да се градят стени между нациите. Те (американските ръководители) са забравили, че Берлинската стена се срина преди доста години", заяви Рохани в слово, излъчено от държавната телевизия.

"Стените между народите трябва да се премахнат. Днешният свят не е свят, в който се подсилват различията между нациите", добави той.

В сряда президентът Тръмп подписа указ за изграждане на стена по дългата граница между САЩ и Мексико, изпълнявайки най-впечатляващото си предизборно обещание. В петък той забрани с друг указ за три месеца влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански страни - Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Изключение се предвижда за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации. Президентският указ също така прекратява за 4 месеца всякакво приемане на бежанци в САЩ. Той замразява изпълнението на приетата м.г. при администрацията на президента Барак Обама програма, по която в САЩ бяха приети около 85 000 бежанци, пострадали от войни, политически репресии, град и религиозни вражди.

Рохани не коментира този указ.

Иран и САЩ не поддържат дипломатически връзки вече над 37 години, но в Щатите живеят близо един милион иранци според официална оценка на Техеран. Това е най-голямата иранска диаспора; мнозина иранци пътуват освен това всяка година до САЩ, за да се видят с роднини.

Рохани говори днес на международна конференция за туризма, където заяви, че откакто е подписал ядреното споразумение с великите сили през 2015 г., Иран "е отворил вратите си за туристи от чужбина".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова република обжалва решението за машинно гласуване само в 500 секции
"Нова република" обжалва решението за машинно гласуване само в 500 секции
Турция поиска от Гугъл информация за изтрити имейли на убиеца на руския посланик
Турция поиска от Гугъл информация за изтрити имейли на убиеца на руския посланик