НОВИНИ

Румен Радев: България е против Европа на много скорости

Европейските лидери обсъждат в Брюксел бъдещето на съюза след напускането на Великобритания. Във фокуса на дискусиите ще са сценариите, предложени от председателя на Европейската комисия. "България е против Европа на много скорости" - каза пред БНТ в Брюксел президентът Румен Радев, който представя страната ни на съвета. Другата тема днес е избора на председател на Европейския съвет - пост, заеман от поляка Доналд Туск.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:37, 09.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Това, което лидерите трябва да направят е да приемат декларация за бъдещето на Европа след напускането на Великобритания. Тази декларация ще бъде гласувана по-късно този месец в Рим. Според източници от съвета, тази декларация ще включва период от 10 години, в който Европа трябва да стане по-силна, по-сигурна и по-социална, дори и това да е свързано с Европа на няколко скорости.

Радев беше категоричен, че ще отстоява ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС.

Румен Радев, президент на Република България: "Мисля, че от тази седмица Европа няма да е същата. Налице е тенденция, ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Тук съм, за да изразя ясната българската позиция в подкрепа на основополагащите ценности на Европейския съюз - единството и солидарността и да се противопоставя, разбира се, на тенденцията за Европа на две скорости, за формиране на център и периферия. Едва сега започва дебатът по Бялата книга, той ще приключи - знаете - декември месец, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава ние трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на г-н Юнкер, че във всяка една държава този анализ трябва да бъде извършен, както от институциите, така и да стигне до всички граждани."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една трета от горивата у нас са незаконни
Една трета от горивата у нас са незаконни
Все по-малко са желаещите да работят с деца с увреждания
Все по-малко са желаещите да работят с деца с увреждания