НОВИНИ

Румъния се бори с африканската чума по свинете

Румъния се бори с най-голямата епидемия от африканска чума по свинете от Втората световна война. Регистрирани са 781 огнища в десет окръга. Междувременно съмнения за наличие на чума има и у нас. Взети са проби в провадийското село Тутраканци. При предишните 2 сигнала лабораторните изследвания показаха отрицателни резултати.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:27, 30.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Евродепутатът и член на Комисията по земеделие в Европарламента Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 милиона евро на европейския бюджет за догодина за борба с африканската чума по свинете и заболявания по дребните преживни животни. Причината е ръстът на подобни болести тази година в райони, съседни на Украйна, Молдова и Турция, каквито са България и Румъния.

165 селища в Румъния са засегнати от болестта, която не се предава на хората, но може да причини огромни загуби на фермерите. Умъртвени са били 123 000 заразени животни.

Георге Крачун, окръг Галац: Ветеринарят и властите дойдоха и попитаха имам ли прасе. Казах да, а те влязоха и го взеха.

Всички хранителни продукти, внасяни в Румъния през границите с Украйна или Молдова - страни, в които е потвърдено наличието на вируса на африканската чума - ще бъдат конфискувани и унищожавани. Целта е да се избегне разпространението на болестта.

;

Властите разчитат на европейска помощ - средства и опит, за да се справят със ситуацията. Букурещ няма ресурси да се бори с болестта и единствената мярка, която се прилага, е умъртвяване на животните.

Петре Дая, министър на земеделието на Румъния: В Румъния няма специалисти, които да лекуват тази болест. Не сме имали такива случаи преди.

Президентът Йоханис остро разкритикува правителството и го обвини, че е неспособно да се справи с кризата, която по думите му ще струва милиони евро и заплашва хиляди работни места, а големите ферми в югоизточната част на страната са на път да бъдат унищожени. Властите са изплатили обезщетения на свиневъди на стойност 222 000 леи или 55 800 долара. Подадени са още около 700 молби за компенсации.

Според прогноза на Европейската комисия, е възможно положението да се влоши, болестта бързо да се разпространи и да засегне над половината от територията на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се нова демонстрация на крайнодесни в немския град Кемниц
Очаква се нова демонстрация на крайнодесни в немския град Кемниц
С нови водещи от септември се връща сутрешният блок на БНТ 1
С нови водещи от септември се връща сутрешният блок на БНТ 1