НОВИНИ

Румъния след големия протест

Румъния преживява най-мащабните антиправителствени протести след падането на комунизма. Има 12 ранени и близо 80 арестувани след сблъсъците. На протеста в Букурещ снощи излязоха 250 хиляди души срещу извънредното постановление на кабинета, което води до декриминализиране на корупцията и злоупотребата със служебно положение. Президентът Клаус Йоханис сезира Конституционния съд, а недоволството се материализира с оставки и обществени инициативи в помощ на протестите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:47, 02.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
"Румънците ясно показаха какво искат - правова държава", заяви държавният глава Йоханис.

Протестите в столицата избухнаха часове, след като Евросъюзът предупреди Румъния да не отстъпва в борбата си с корупцията. Правителствено постановление предвижда затвор само при злоупотреба над 44 хиляди евро. Официалният мотив - пренаселените затвори, но критиците подозират амнистия на политически съратници. Общественото несъгласие се изля в мащабната демонстрация, на която се стигна и до насилие, приписвано на специално дошли футболни агитки. Равносметката - 79 отведени за разпит, ранени осем полицаи и четирима демонстранти.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Реших да сезирам Конституционния съд. Според моите юридически съветници има очевиден конфликт между правителството и правосъдната система от една страна, и парламента - от друга.

По повод публикации в медиите президентът предупреди.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Казвам ви нещо много ясно и най-вече на управляващите: Долу ръцете от Националната дирекция за борба с корупцията!"

Институциите трябва да внесат своите аргументи за промяната на наказателните кодекси до 7 февруари, постанови Конституционният съд. Той ще се произнесе до 20 дни след получаването им. Поста си вече напусна министърът на предприемачеството Флорин Жиану с мотив отговорност пред съвестта и детето му.

Млад бизнесмен се настани на Площада на победата в Букурещ за да може да работи и да протестира, негов колега осигури гъвкаво работно време на служителите си за участие в демонстрациите, а столична детска градина ще работи и през нощта за деца над 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин е на посещение в Унгария
Владимир Путин е на посещение в Унгария
ЦИК ще осигури машини за гласуване във всички секции
ЦИК ще осигури машини за гласуване във всички секции