НОВИНИ

Руският външен министър на визита в Турция

Руският външен министър Сергей Лавров е в Турция за среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Очаква се Москва да поиска разяснения относно изявление на турския президент, че турската операция "Ефратски щит " в Сирия е започнала с цел Башар Асад да бъде свален. Президентът на Турция е говорил с руския си колега по телефона по този въпрос и е дал съответстващо обяснение.

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 01.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Сергей Лавров е в турския град Алания, където се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Основната тема е борбата с тероризма в Сирия.

Срещата протича на фона на изявление на турския президент във вторник. Реджеп Ердоган заяви, че турската военна операция в Сирия е започнала, за да свали от власт сирийския президент Башар Асад.

Преди това Анкара твърдеше, че операция "Ефратски щит" прочиства пограничните райони от бойци на "Ислямска държава".

От Кремъл заявиха, че думите на Ердоган са новост за тях и че по време на визитата си в Турция Сергей Лавров ще зададе въпрос за изявлението на Ердоган. Президентът на Турция вече е говорил с Владимир Путин по телефона. От Кремъл не съобщават подробности освен, че турският държавен глава е обяснил коментарите си аз Асад.

По-рано руският първи дипломат даде интервю за италианския вестник "Кориере дела сера". В него той заявява, че Москва е готова на диалог с НАТО, но само на равноправна основа. Лавров казва още, че Русия се надява новата администрация на Доналд Тръмп да не повтаря грешките на предшествениците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов призова да продължи да се работи за устойчиво развитие на страната
Борисов призова да продължи да се работи за устойчиво развитие на страната
Мъж е загинал при падане в асансьорна шахта в ж.к. Младост
Мъж е загинал при падане в асансьорна шахта в ж.к. "Младост"