НОВИНИ

Северна Корея обяви, че е извършила ядрен опит с водородна бомба

По-рано земетресение с магнитуд 5,1 бе регистрирано в източната част на страната. Мнозина източници изказаха предположение, че причината за труса е "с изкуствен характер".

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 06.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Тест на водородна бомба. Изпитанието идва като подарък за севернокорейския лидер, който след два дни има рожден ден. "С пълния успех на изпитанието на историческата бомба страната се присъединява към напредналите ядрени държави", обяви говорителят на севернокорейската телевизия и уточни, че бомбата е била "малогабаритна".

Ето така в Пхенян посрещнаха новината.

ЮН КУК ХОЛ, жител на Пхенян: Докато Съединените щати продължават политиката си на агресия спрямо Северна Корея, разработването на водородна бомба е неизбежно.

Изпитанието е било извършено около 10 часа местно време. По същото време сеизмолозите отчетоха земетресение с магнитуд 5,1 в Северна Корея близо до главния полигон за ядрени опити. Трусът е бил сетен и в съседни държави.

Ще трябват седмици, дори месеци, за да се потвърди дали твърдението на Пхенян е вярно. Новината от Северна Корея, обаче, вече предизвика вълна от реакции. Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание. Съединените щати и Япония обещаха адекватен отговор. Според съседната Южна Корея изпитанието на водородна бомба е огромно предизвикателство за световния мир.

ПАК КЪН-ХЕ, президент на Южна Корея: Сега нашето правителство трябва да предприеме решителни мерки срещу нови провокации от Северна Корея и да работи с международната общност, за да се увери, че изолираната държава ще плати цената за последния си ядрен опит.

Северна Корея има още три ядрени опита. Извърши ги през 2006, 2009 и 2013 -та година. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските полярници на прага на базата в Антарктида
Българските полярници на прага на базата в Антарктида
168 години от рождението на Ботев
168 години от рождението на Ботев