НОВИНИ

Ще стане ли Виетнам нов играч на световната сцена?

Бивш военен противник на Вашингтон и дългогодишен съюзник на Пхенян - Виетнам се оказа перфектен домакин за втората среща между лидерите на САЩ и Северна Корея. Как азиатската държава се превърна във важен геополитически играч - Биляна Бонева по темата.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:15, 06.02.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Площад "Ленин" в Ханой. Местните хора казват, че тук се срещат Изтока и Запада. Любимо място е на младите. Тук не се говори за Виетнамската война, нито пък за социализма.

Отдавна САЩ гледат на Виетнам като на стратегически партньор. Затоплянето на отношенията им започва още през 1995 г.

Ханой и Пхенян са съюзници от почти 70 години. Но Ким Чен -ун никога не е пътувал до тази част на Азия. Виетнам може да го вдъхнови за промени, смятат анализатори. Заради успешната реформа, която превърна икономиката й в една от най-бързо развиващите се в света.

Си Кием, бивш директор на Националната банка на Виетнам: Преди реформата през 80-те години системата ни беше подобна на тази в Северна Корея. Но много неща се промениха.

Все още не е ясно къде ще се проведе срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен ун. Най-спряганото място е Да Нанг. Крайбрежният град, в който по време на Виетнамската война действаше огромна американска база.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 години след наводнението в харманлийското село Бисер
7 години след наводнението в харманлийското село Бисер
Предпремиера на новия сериал на БНТ Денят на бащата
Предпремиера на новия сериал на БНТ "Денят на бащата"