НОВИНИ

Шофиране в насрещното - как реагират институциите?

Видео, което показва как шофьор кара в насрещното на магистрала "Хемус" има над половин милион гледания във Фейсбук до този момент. То е заснето с мобилен телефон от друг водач на пътя. Как реагираха институциите - репортаж на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:06, 08.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Ако не го бяхме видели, може би нямаше да повярваме. Автомобил кара на аварийки в насрещното платно на магистрала "Хемус". И то в най-бързата лента. А разрешената скорост на магистралата, припомняме, е 140 км в час и даже често бива превишавана. Впечатление прави, че нарушителят минава покрай бензиностанция, но не се отклонява, а напротив - продължава напред. Това буди недоумение, защото ако предположим, че е имал някакъв проблем и е попаднал в насрещното, логично би използвал всяка възможност, за да излезе от магистралата.

Можем лесно да установим кой е участъкът на магистрала "Хемус" по имената на заснетите бензиностанции. Едната от тях е популярна с това, че има камера за измерване на скоростта. Това теоретично би трябвало да означава, че от КАТ също имат запис на движещия се в насрещното. Този участък се намира съвсем близо до тунел "Ечемишка". И ако автомобилът не се отбие по пътя до там, само можеш да си представим каква още по-голяма опасност може да предизвика в тунела.

Човекът, заснел видеото, казва на глас номера на нарушителя. Става ясно, че той е с врачанска регистрация. От началото на годината промени в Закона за движение по пътищата постановяват 1000 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца при шофиране в насрещното на магистрала. Освен гневни и недоумяващи коментари във Фейсбук, видео предизвика и реакцията на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Владимир Тодоров - председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи: Това за мене не е нарушение административно, това е престъпление, което направо си е тероризъм, който 3 месеца за мене ми се струват малко да му се отнеме книжката. Според мен трябва да мине и на психопреглед този човек. Какво можеше да стане, ако се беше ударил в автобус с ученици например...

Днес председателят на Асоциацията внесе сигнал до ръководството на МВР. В него настоява нарушителят да бъде установен и името му да се съобщи публично.

Владимир Тодоров - председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи: Нашата настоятелна молба е МВР, Пътна полиция да го установят и да кажат на обществото какъв е този човек и защо така е направил.

Още преди внасянето на сигнала ние се свързахме с пресцентъра на МВР с молба за коментар по случая. От там разбрахме, че нарушителят вече е установен.

Младен Маринов - гл. секретар на МВР: Установен е неправоспособен. Съгласно закона за движение по пътищата ще се търси отговорност на лицето, което е предоставило автомобила на такова лице и ще му бъде наложено административно наказание.

Видеото е качето във Фейсбук на 5 декември и има рекордна гледаемост от близо 580 000 души. Има и коментари, че може да става въпрос за екстремен облог за пари - мода в последно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулинарен фестивал с български продукти в Пловдив
Кулинарен фестивал с български продукти в Пловдив
Задържаха 23-годишен, буйствал в училище в Кърджали
Задържаха 23-годишен, буйствал в училище в Кърджали