НОВИНИ

Сирия: правителството готово на преговори

Официален Дамаск е готов да участва в мирни преговори в Женева и се надява диалогът да помогне за сформиране на правителство на националното единство, заяви сирийският външен министър, който е на посещение в Китай. Междувременно 18 имигранти, включително 9 деца, загинаха при потъване на поредния претоварен плавателен съд във водите на Егейско море край турско крайбрежие на път за гръцкия остров Лесбос. Тази година в Европа са влезли един милион бежанци, отчитат международни организации.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:31, 24.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Преговорите в Женева трябва да доведат до правителство на националното единство, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем след разговори с китайски си колега Ван И в Пекин. По думите му това правителство трябва да излъчи комисия за създаване на нова Конституция и нов изборен закон, така че в рамките на 18 месеца да се организират парламентарни избори.

Уалид Муалем - министър на външните работи на Сирия: Сирия е готова да участва във вътрешносирийския диалог в Женева без външна намеса. Нашата делегация ще е готова веднага щом получим списък на делегацията на опозицията.

Китай отпуска на Сирия 6 милиона долара хуманитарна помощ. Двете страни приеха три принципа за начало на мирен процес.

Ван И - министър на външните работи на Китай: Настояваме сирийският проблем да бъде решен политически чрез избори, сирийският народ да определи бъдещето на Сирия и посредник в конфликта да е ООН.

Междувременно бежанският поток към Европа не секва. Заради намалелия наплив през зимата трафикантите са смъкнали тарифите до 500 долара на човек при 1 200 през лятото, съобщават турски медии. Трагедиите в открито море са ежедневие. Поредната коства живота на 18 души от претоварен морски съд, който потъна на път от турското градче Дикили към гръцкия остров Лесбос. Спасени са 23-ма, включително едногодишно бебе.

3 700 бежанци, предимно от конфликти като в Сирия, са загинали или изчезнали тази година в морските дълбини, отчитат международните организации. През ноември Брюксел обяви, че отпуска на Анкара 3 милиарда евро помощ в замяна на сътрудничество в борбата срещу трафикантите на хора и по-добър граничен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит призова да работим всеки ден за доброто, мира и любовта
Патриарх Неофит призова да работим всеки ден за доброто, мира и любовта
Победителят на Ръкописът плакал, преди да напише финала на историята си
Победителят на "Ръкописът" плакал, преди да напише финала на историята си