НОВИНИ

Скандал около задгранични пътувания на бившия сътрудник на Макрон - Бенала

Скандал във Франция около задгранични пътувания на бивш сътрудник на президента Еманюел Макрон, уволнен заради побой над демонстранти на 1-ви май. Опозицията поиска обяснения след журналистически разкрития, че Александър Бенала още пътува в Африка и Израел с дипломатически паспорт като консултант. Аферата е нов удар срещу държавния глава на фона на кризата с протестното движение "жълти жилетки".

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 28.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Александър Бенала беше уволнен от президенския екип в разгара на политическа буря заради скандално видео как удря демонстранти на 1-ви май без да има полицейски правомощия. Според сайта Медиапар и вестник Монд, той продължава да пътува зад граница с дипломатически паспорт, издаден на 24-ти май.

Самият Бенала заяви под клетва пред сенатска комисия, че е оставил паспорта си в Елисейския дворец.В началото на декември обаче той е посетил с него Чад и е разговаря с президента, седмици преди визита на Макрон, твърди френската преса. Тази седмица Елисейският дворец отрече всякаква връзка с Бенала, а той твърди, че е бил на бизнес-посещение.

Външният министър Жан-Ив льо Дриан каза, че ще сезира прокуратурата по случая, а КеДорсе припомни, че два пъти е поискало връщане на дипломатическите паспорти на Бенала. Опозицията от целия политически спектър настоява за обяснения от държавния глава и антуража му и за правни действия срещу Бенала.

Елисейският дворец тази вечер заяви, че няма информация Бенала да използва дипломатически паспорти и че веднага след дисциплинарното уволнение на външното министерство е било възложено да прибере въпросните документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва тепърва се готви за Коледа
Москва тепърва се готви за Коледа
Кучетата в паника от пиратките на Нова година
Кучетата в паника от пиратките на Нова година