Съкровищата от Археологическо лято 2018

България изпраща година, богата на археологически открития. От днес най-ценните находки за 2018 г. са изложени в Националния исторически музей. Ценните монети и накитите, намерени в глинено гърне при проучвания в Калиакра, бяха сред най-очакваните експонати от посетителите.

Айше Сали
от Айше Сали
21:09, 13.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Да откриеш гърне с имане е вечната мечта, но когато съкровището попадне в ръцете на археолозите, разказва история. В края на 14-ти век след нападение над Добруджанското деспотство плячката е заровена, a къщата под която се намира - опожарена.

Седем века ще минат до надигането на плочника, когато откраднатото се превръща в находка. Събрани на едно място монетите на Иван Александър, Иван Срацимир, султан Баязид и венецианските управници показват не само политическата картина на тяхното време, но дават и отговор за паричното обращение между държавите.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ: Не съм очаквала, че ще открия точно такова съкровище, още повече, че от Средновековието много трудно се намират такива атрактивни и накуп събрани предмети, които представляват елитарния модел на една епоха.
Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии: Парите за археология се увеличават и виждате, че резултатите не са закъснели.

Оловният печат на византийската императрица Ирина-Йоланда от мраморния град Люица също е сред забележителните открития. Изложбата с предмети от общо осем археологически обекта може да бъде видяна до средата на януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Млад ентусиаст тръгна на поход в Пирин без храна и вода
Млад ентусиаст тръгна на поход в Пирин без храна и вода
24-годишен младеж нападна три жени и дете в столичния кв. Христо Ботев
24-годишен младеж нападна три жени и дете в столичния кв. "Христо Ботев"