От днес София е европейска кулинарна столица. Фестивалът „Седмицата на ресорантите“ гостува за първи път у нас със специалитети и с полезни съвети за здравословното хранене и качествените продукти. При първото българско участие в инициативата се...
От днес София е европейска кулинарна столица. Фестивалът „Седмицата на ресорантите“ гостува за първи път у нас със специалитети и с полезни съвети за здравословното хранене и качествените продукти.
При първото българско участие в инициативата се включват 25 ресторанта в София. Всеки от тях ще представя специални менюта, като целта е повече хора да имат възможността да се докоснат до различни кулинарни вкусове.
Нели Николова, собственик на ресторант: "Ние работим с организацията "Слоу фууд". Идеята е възможно най-много хора, ресторанти, идеята е, това да стане доста популярна практика, да се насочат към българското, и съответно не просто към масовото производство, а към малките производители."
Основни акценти в "Слоу фууд" менюто са сезонни плодове и зеленчуци, отгледани от малки фермерски производители. Както и месо и млечни продукти от пасищно отглеждани животни. При приготвянето на храната се използва нискотемпературно готвене и бавно печене, а фритюрникът е забранен.
Димитър Николов, собственик на ресторант: "Това всъщност предразполага за едно развитие на микрорайоните в България, на икономическо ниво. Също така за запазване на поминъка на тези хора, които живеят там."
Инициативата ще продължи до 17 септември, празникът на София. А според организаторите интересът към нея е много голям.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"