НОВИНИ

Социалдемократическа партия спечели местните избори в Румъния

Румънската Социалдемократическа партия спечели местните избори в столицата Букурещ и е на първо място в страната, съобщи информационният сайт "Зиаре". Наблюдателите констатират триумф за социалдемократите и провал за основния им политически опонент - Националнолибералната партия, отбеляза агенция ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:37, 06.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
социалдемократическа партия спечели местните избори румъния

В основните градове в страната кандидатите на СДП водят убедително, като само 30 на сто от мандатите ще бъдат спечелени от кандидатите на Националнолибералната партия.

Избирателната активност на национално ниво от 48,27 процента е най-ниската регистрирана досега на местни избори и е с близо десет на сто по-ниска спрямо 2012 година, когато бе 56,39 процента.

В Букурещ са гласували малко над 30 процента от гласоподавателите - най-ниска избирателна активност в цялата страна. Най-висока е избирателната активност в окръг Гюргево, където са гласували близо 65 на сто от избирателите.

Досегашните кметове на Брашов и Крайова бяха преизбрани, макар срещу тях да се водят наказателни разследвания за взимане на подкупи, информира агенция Асошиейтед прес.

Кметът на Бая Маре, също разследван за корупция, спечели отново местните избори.

Бившият румънски премиер от Националнолибералната партия Емил Бок спечели убедително изборите за кмет на Клуж, получавайки подкрепата на близо 70 на сто от избирателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна музейна школа в Благоевград
Лятна музейна школа в Благоевград
Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан
Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан