НОВИНИ

Социалдемократите са изпълнени с решимост да победят на парламентарните избори

Германската социалдемократическа партия е изпълнена с решимост да победи на изборите за Бундестаг през септември и да оглави правителството на страната, каза днес пред свои съпартийци в Берлин партийният кандидат за канцлер Мартин Шулц, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:58, 29.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
социалдемократите изпълнени решимост победят парламентарните избори

В същото време той призова за "справедливо отношение" към политическите конкуренти. "Това, което наблюдавахме (по време на предизборната надпревара) в САЩ, ме ужаси. То не трябва да се повтори в Германия", подчерта Шулц.

Кандидатурата на 61-годишния бивш председател на Европарламента за канцлерския пост бе издигната по-рано днес от ръководството на партията. Шулц бе избран единодушно. Той ще бъде главен съперник на християндемократката Ангела Меркел в парламентарните избори, насрочени за 24 септември.

Трансатлантическото партньорство трябва да остане неразделна част от политиката на Евросъюза, въпреки някои действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, посочи Шулц. Той нарече неприемливи някои действия и изявления на Тръмп, отнасящи се до правата на човека. "Когато президентът на САЩ иска да издига стена, разсъждава за възможностите за мъчения и си позволява безсъвестни и опасни словесни нападки срещу жените, религиозните общности и малцинствата, срещу дейците на изкуството и интелигенцията - това е нарушение на едно табу, което е неприемливо", заяви Шулц.

Той нарече позор за страната дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" и предупреди за заплахата от разпространение на националистически идеи в Европа. "До какво може да доведе слепият национализъм ние знаем от примера на историята през първата половина на 20-ти век", подчерта Шулц.

Представяйки кандидатурата на Шулц на събранието в Берлин днес, лидерът на ГСДП Зигмар Габриел, който е и вицеканцлер и външен министър в коалиционното правителство начело с Меркел, се обяви срещу сформиране на "голяма коалиция" с десноцентристкия блок на Меркел след изборите.

"Да, ние постигнахме много в "голямата коалиция", но искаме повече. Нужно ни е нещо по-голямо, отколкото съюз с ХДС и ХСС. По-нататъшното ни движение напред с този съюз е невъзможно. Германия се нуждае от промени", подчерта Габриел, който се очаква да бъде сменен от Шулц начело на партията на конгреса й през март. "Особено ме радва, че едновременно с номинирането му за канцлерския пост Мартин Шулц ще стане и новият председател на ГСДП", добави Габриел.

Генералният секретар на партията Катарина Барлей съобщи, че откакто миналия вторник е станало известно, че ще бъде издигната кандидатурата на Шулц за канцлер, в ГСДП са постъпили 700 нови членове. По последни данни партията сега наброява около 436 000 души и през последните години систематично губи поддръжници. Преди 10 г. в нея са членували 560 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Узунов разпореди проверка на кадрите с униформен, упражняващ насилие
Пламен Узунов разпореди проверка на кадрите с униформен, упражняващ насилие
Радан Кънев представя новия си политически проект
Радан Кънев представя новия си политически проект