НОВИНИ

Средиземноморските екосистеми са застрашени от промени

Климатично затопляне, свързано с повишаване на температурите с повече от 1,5 градуса Целзий, би довело до безпрецедентни за последните 10 000 години промени на екосистемите в Средиземноморския басейн, увериха европейски климатолози.

bnt avatar logo
от БТА
19:45, 28.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още
средиземноморските екосистеми застрашени промени

Температурите в Средиземноморието са с около 1,3 градуса Целзий по-високи от стойностите им между 1880 г. и 1920 г., докато в останалата част от света са със средно 0,85 градуса Целзий по-високи в сравнение със същия период. Като се има предвид, че екосистемите в Средиземноморския басейн осигуряват на многобройно население храни, питейна вода, защита срещу наводнения и складиране на въглероден диоксид, евентуално повишаване на температурите би имало драстичен ефект, предупредиха учените.

Страните, подписали споразумението за климата от Париж през декември миналата година., стигнаха до консенсус относно необходимостта повишаването на температурата на нашата планета да бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

"Разликата между 1,5 градуса и 2 градуса Целзий ще ни накара да минем от ситуация, която донякъде е нормална, имайки предвид последните 10 000 години, към екстремна ситуация", поясни Жоел Гийо от Френския национален център за научни изследвания.

Климатолозите направили симулации на различно покачване на температурите в бъдеще, анализирайки последствията върху растителността, и направили сравнение с еволюцията на климата през последните 100 века.

"Ползвахме климатичните модели с най-ниските температури сред сценариите на Междуправителствената експертна група за промените в климата, за да сравним в какво би се изразило евентуално покачване на температурите с 1,5 градуса и с 2 градуса Целзий. Констатирахме, че що се отнася до средиземноморските екосистеми, разликата е отчетлива." - отбеляза Гийо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на лекари в Пазарджик заради насилие над колега
Протест на лекари в Пазарджик заради насилие над колега
Т. Дончев: Правителството има отлични заместници на Кристалина Георгиева
Т. Дончев: Правителството има отлични заместници на Кристалина Георгиева