НОВИНИ

Среща между Обама и Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американския си колега Барак Обама в рамките на срещата на върха, посветена на ядрената сигурност във Вашингтон. По-рано беше съобщено, че двамата лидери няма да се срещат по време на визитата на Ердоган в Съединените щати, което беше разчетено като знак за охладняване на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:01, 01.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

По време на разговорите Обама и Ердоган са обсъдили сътрудничеството в борбата срещу Ислямска държава, бежанската криза и регионалната сигурност. Отношенията между двамата прзиденти бяха белязани от напрежение - първо заради американската подкрепа за сирийските кюрди, които според Анкара си сътрудничат с кюрдските сепаратисти в Турция и второ заради отказа на Съединените щати да екстрадира ислямския проповедник - Фетулах Гюлен - отявлен враг на Ердоган. Американският президент е потвърдил, отново, че Съединените щати стоят зад Турция на фона на вчерашната експлозия на кола-бомба в провинция Диарбекир, а във Вашингтон Ердоган заяви:

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Турско-американските отношения са достатъчно силни и дълбоки, за да разрешим тези проблеми чрез диалог. "

Визитата на Ердоган в Съединените щати започна с напрежение. Десетки привърженици и противници на турския президент се събраха пред института Брукингс, където вчера Ердоган изнесе реч.

Вътре в сградата турски служители по сигурността опитаха да изгонят журналиста Ядем Явуз от института Брукингс. Охранители от американските служби, обаче, се намесили и предотвратили изгонването на репортера. Съобщава се за още два инцидента между турската охрана и журналисти от турски произход. През последните години Ердоган е остро критикуван за ограничаване свободата на словото в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4-годишно дете загина при пожар в Кюстендил
4-годишно дете загина при пожар в Кюстендил
Макове – посланието на един турски художник
Макове – посланието на един турски художник