НОВИНИ

Стари занаяти оживяха в Етнографския музей

Над 25 майстори от Софийската задруга на майсторите на народни и художествени занаяти, показват своите произведения на изложба-базар с демонстрации. Изложбата е организирана съвместно с Института за етнология и фолклористика и Националния етнографски музей при БАН.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
10:15, 10.03.2016
Чете се за: 01:07 мин.
Още
Стари занаяти оживяха в Етнографския музей

В експозицията място намират 13 художествени занаята – бижутерство, бродиране, везане, дърворезба, изработка на национални костюми, леярство, медникарство, ножарство, плетене на дантела "фриволите", плъстене, тъкачество, иконопис и майсторско писане на яйца.

Димитър Василев, куратор на изложбата споделя, че е обхваната цялата палитра от народни художествени занаяти. В три от залите на Етнографския музей, майсторите занаятчии ще показват знания и умения пред посетителите на изложбата.

По този повод директорът на ИЕФЕМ, доц. Д-р Петко Христов, заяви:

„В епохата на китайската ширпотреба, съм изключително доволен, че тук може да бъде не само показан, но и да бъде даден майсторлъка. Обратно на традиционните убеждения на българинът, че майсторлък не се дава, а се краде”.

Доцент Христов отново припомни, че една от най-важните функции на Националния етнографски музей, е да бъде място където всяко ново поколение се среща с традицията. Защото основата на националната ни идентичност е традиционната българска култура. И за да я запазим, всяко ново поколение трябва да вижда това, което българският народен гении е изработил.

Ризи с ръчно бродирана шевица, тъкани на стан черги, шарени престилки и носии грабват погледа. А много от гостите на изложбата, гледат съвършено равните шевици и се питат „това на ръка ли е шито?”

Михаил Кочев, майстор ножар и бижутер, представя ножове от Дамаска стомана. Всички те са изработени на ръка и са ковани на огнище с дървени въглища. А здравината им идва от специалната обработка на метала:

„Дамаската стомана се изковава от много слоеве. Започва се от 30-40 слоя различни стомани, като на всеки цикъл се сгъва изковката и това удвоява броят на линиите в нея, или на слоевете стомана. При японските мечове, този брой може да стигне до десетки хиляди, но тука при ножовете обикновено 200-300 – 500 слоя максимум.”

Освен, че притежават сръчност и умения, изложителите са и много сладкодумни. От разговора с тях всеки заинтересован посетител, може да научи повече за българските занаятчийски традиции и за Задругата на майсторите.

Изложбата „Народни и художествени занаяти” ще продължи до 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Човек загина, след като кола се блъсна в дърво
Човек загина, след като кола се блъсна в дърво
Волен Сидеров се признава за виновен за случая пред НАТФИЗ
Волен Сидеров се признава за виновен за случая пред НАТФИЗ