НОВИНИ

Директорът на EBU пред БНТ: Не можем да мълчим за заплахата срещу полските медии

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер засегна и темата за промените в Полша, наложени от новото правителство. Юнкер каза,че не би искал поляците да остават с впечатление, че Европа е срещу тях, но изтъкна, че Брюксел е длъжен да се увери, че промените в законодателството съответстват на правото на ЕС. ЕК започна проверка дали законодателните промени, свързани с медиите и Конституционния съд в Полша, не нарушават върховенството на закона. Директорът на Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ Ингрид Делтонр заяви че "Само от полските граждани и от полските власти зависи какви медии и институции ще имат, но когато види заплаха за обществените медии, съюзът не може да мълчи". С нея разговаря Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:49, 15.01.2016
Чете се за: 02:43 мин.
По света

Как ще коментирате новия медиен закон в Полша?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Бяхме много изненадани от бързината, с която новото правителство направи драстични промени в медийния закон - начинът, по който се избират генералните директори, както и бързото назначаване на нови директори на полското обществено радио и обществената телевизия. Всичко, което беше обявено около този нов закон и около закона, който предстои да бъде изготвен, предизвикаха активни действия не само от страна на Европейския съюз за радио и телевизия, но и на Европейския съюз, както и на Съвета на Европа.

Проверката на ЕК ще промени ли начина, по който действат полските управляващи в сферата на медиите?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Медийното законодателство и регулацията на медиите са в ръцете на националните власти. Така че ние можем само да се надяваме, че полското правителство ще прояви желание да се вслуша в оценката ни, както и тази на организации, които имат и споделят най- добрите практики и познания в тази област. ЕК ще подложи на проверка промените в медийния закон и промените, свързани с работата на Конституционния съд и дали е спазено върховенството на закона, но в крайна сметка, от полските граждани и от полските власти зависи да решат какво ще правят. Външното влияние е относително ограничено и можем само да се надяваме, че някой ще се вслуша в това, което му казват онези, които имат най-добрите практики. Знаем, че когато няма независими обществени и изобщо независими медии, това обикновено е свързано с процеси, които не са благоприятни не само за демокрацията, но и за икономиката - като ръст на корупцията и ръст на клиентелизма. Това е и една от причините ЕК да е толкова загрижена за спазването на върховенството на закона.

Дали промените в медийния сектор са симптом за по - дълбоки промени в страната?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Това, което ни изненада, еq че икономическата ситуация в Полша досега беше много добра и страната беше много добър пример за развитие. Тревогата ни идва от това, че някои промени бяха направени впечатляващо бързо, след като новото правителство дойде на власт. Освен това, по време на предизборната кампания, управляващата партия изобщо дори не спомена, че планира подобни промени в тези институции. Те говореха за мерки в социалната сфера, подкрепа за семействата, за децата, за миньорите, но нямаше и дума за промени в медиите и Конституционния съд. И затова дори не съм сигурна, че имат мандат от полското общество за подобни промени. Сега решават на своя глава и това предизвика много протести в Полша и бих се запитала дали това е била волята на полските граждани. Ако това продължи по - дълго, възможно е да се стигне дотам, че полските граждани да изберат ново правителство.

Споменахте протестите, какво мислите за реакцията на полското общество?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Трудно е съдиш отстрани, когато не си в страната и не си поляк, но имаше много протести и предполагам, че последните промени не отразяват това, което мнозинството от поляците са искали да се случи.

Какво може да направи Европейския съюз за радио и телевизия в случай като този, как може да защити ценностите, на които се основава като организация?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Искам да подчертая, че полските граждани са тези, които трябва да решат какво правителство искат да имат, как да се управляват техните медии и институции. Това зависи само от полските граждани и никой не може да им нарежда. Но въпреки това когато видим действия, които според нас, представляват заплаха за обществените медии, ние винаги издигаме глас - пред ЕС, пред Съвета на Европа, пред други институции, за да обърнем внимание на случая и, разбира се, в Полша. Надяваме се, че ще уважат позицията ни, заради нашата безспорна компетентност по отношение на медийна регулация, медийни закони, авторски права, управление на обществени медии, организация и управление на обществени медии, финансиране на обществени медии. Надяваме се, че ще бъде установен добър диалог, с партньори, които ще се вслушат в оценката ни, и разбира се, ние ще чуем мотивите и целите на правителството. Надяваме се, че при тази значителната промяна в системата на обществените медии, ще имаме добър диалог и размяна на мнения и ще можем да допринесем за това да бъдат защитени обществените медии, такива каквито трябва да бъдат - да служат на обществото, а не само на правителството.

Управляващите работят по нов, още по - голям закон. Какви са очакванията ви за него?

ИНГРИД ДЕЛТОНР, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ: Твърде рано е да се каже. Засега имаме много ограничени и набързо написани проекто - поправки на закона и е рано да бъдат оценявани, но ще бъдат оценени. Предстоят няколко срещи в полски институции, за да обсъдим тези промени и да разменим експертни мнения, да дадем добри примери и експертиза. Надяваме се да направим промени в този проектозакон, които са необходими, за да защитим самата идея, че обществените медии служат на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина съпругът на Селин Дион
Почина съпругът на Селин Дион
Юнкер защити Шенген и свободното движение на хора в Европа
Юнкер защити Шенген и свободното движение на хора в Европа