НОВИНИ

Юнкер защити Шенген и свободното движение на хора в Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвърза пряко бъдещето на Шенген и еврозоната. На първата си за годината пресконференция, продължила час и половина, той посочи, че прекратяването на действието на Шенгенското споразумение ще има пагубни последици за единния пазар и за ръста на безработицата в ЕС.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:45, 15.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Без свободното движение Европа е безсмислена. Движението на хора, стоки, капитали и общата валута, са много тясно свързани. Шенген и единният пазар са части от едно цяло. Ако някой иска да убие Шенген, ще унищожи и единния пазар, и това ще доведе до проблеми с безработицата извън контрола на ЕК.

Очертавайки тази връзка, Жан-Клод Юнкер навлезе и в конкретиката на критиките, отправяни към Европейската комисия:

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: В Европейския съюз пристигат значителни мигрантски потоци, множество държави се провалят в постигането на резултати и изпълнението на решенията, свързани с миграцията. Европейската комисия търпи неоснователни критики, че не е направила достатъчно. Държавите са тези, които не прилагат решенията, гласувани от самите тях на заседанията на Европейския съвет.

Юнкер заяви, че на безразборното разселване на мигранти трябва да се сложи край.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Имаме нужда от правила за законна имиграция, ще направим предложения в следващите месеци. Без достъп до трудовия пазар, имигрантите никога няма да се впишат в европейското общество. Бежанците нямат никаква свобода да решават къде да се заселят в Европейския съюз. Напролет ще предложим заместител на регламента от Дъблин.

В заключение Юнкер обеща, че в предстоящите месеци ще направи всичко възможно, за да бъде избегнато усещането, че настъпва началото на края на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на EBU пред БНТ: Не можем да мълчим за заплахата срещу полските медии
Директорът на EBU пред БНТ: Не можем да мълчим за заплахата срещу полските медии
Ген.Радев: Един закон е добър когато не допуска двусмислие и различно тълкуване
Ген.Радев: Един закон е добър когато не допуска двусмислие и различно тълкуване