НОВИНИ

Борис Джонсън и Джереми Хънт в телевизионен дебат

Две седмици преди да стане ясно името на следващия британски премиер, двамата водещи претенденти за поста се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:19, 10.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Външният министър Джереми Хънт и и бившият кмет на Лондон, заемал също поста първи дипломат - Борис Джонсън, защитиха различни позиции по Брекзит и скандала с посланика във Вашингтон.

Хънт атакува своя съперник с въпроса дали би подал оставка като премиер, ако не успее да осигури излизането на страната от Европейския съюз на 31 октомври.

Борис Джонсън, претендент за премиерския пост: Много е важно дори да не си представяме каквито и да е обстоятелства, при които ще се провалим в напускането на 31 октомври. Не бих искал да предоставя на Европейския съюз възможността да насърчи оставката ми като откаже да постигнем сделка.
Джереми Хънт, претендент за премиерския пост: Зададох на Борис Джонсън директен въпрос, а той много ясно е казвал преди, че напускането на 31 октомври е въпрос на "живот и смърт", и мисля, че е въпрос на живот и смърт за страната, но не и за премиера, който отказва да си заложи главата за това. Това не е лидерство.

На свой ред Джонсън нарече опонента си "пораженец", който отказва да се посвети напълно на каузата за постигане на целта да се спази този срок.

По горещата тема с британския посланик във Вашингтон, разгневил с критични коментари, изтекли в медиите, президента Доналд Тръмп, външният министър Джереми Хънт повтори вече изразената си позиция, че ако той е премиер, дипломатът ще запази поста си.

Борис Джонсън не даде подобни гаранции, вместо това подчерта известната си близост с Белия дом. Според неофициално проучване в Туитър, проведено след дебатите от журналист на ITV, мнозинството зрители са обявили за победител Джереми Хънт.

160 000 членове на Консервативната партия имат възможност да гласуват по пощата за това кой да се застане на "Даунинг стрийт" 10. Резултатът от вота ще стане ясен на 23 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция въвежда еко такса за самолетните полети
Франция въвежда еко такса за самолетните полети
Над 25 000 души в Китай са били спасени от опасни зони на наводнения за 6 месеца
Над 25 000 души в Китай са били спасени от опасни зони на наводнения за 6 месеца