НОВИНИ

Тържествената заря във Враца за Деня на Ботев и в чест на загиналите герои

На днешния ден преди 140 години, пронизан от куршум, на 28 години загива Христо Ботев. В този ден почитаме паметта на всички загинали за свободата на България. Ботев е патриот в най-възвишения смисъл на тази дума и точно това го направи европеец в най-дълбокия смисъл на тази дума - каза в словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на тържествената заря-проверка.

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 01.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

"Ботев е сърцето българско. Защото той опозна своя народ, чрез сърцето си пое онемялата българска земя от дедите ни, за да ѝ вдъхне глас и този глас заживя в душата на българина. Отреди му място в света и историята. Накара го да повярва, че смъртта в името на отечеството е най-краткия път към безсмъртието", каза Цецка Цачева.

Цецка Цачева - председател на НС: Всяка година в навечерието на 2 юни мълчаливо се изправяме в подножието на един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител – обител, в която живее духът на Христо Ботев. Преди 140 години Ботев и неговите четници стъпиха на Козлодуйския бряг, целунаха родната земята и поеха по страшния и славен път - път, по който ги застигна смъртта, но път който ги отведе до безсмъртието. Саможертвата и подвига на героите се понесе над изстрадалата 5 века България, за да се превърне в небе, а силата на Ботевото слово възвести „Земята е наша, земята е жива. Земята българска ни заклева да я обичаме с най-чистата и истински обич”.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спира Босненската обществена телевизия
Спира Босненската обществена телевизия
Нова площадка за обучение на деца по безопасност на движението
Нова площадка за обучение на деца по безопасност на движението