​Успех в борбата срещу Ебола

Световната здравна организация обяви, че изпитанието на експерименталната ваксина срещу един от щамовете на вируса е приключило със 100 процента ефективност. Вижте повече в следващия материал.

от Лилия Мустакова
09:26, 23.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

Ваксината се тества в един от най-силно засегнатите от болестта региони - Гвинея. Предлага се предимно на хора, които са в близък контакт с диагностицирани със заболяването.

Др. Мари-Пол Кийни, помощник-директор: Здравни системи и иновация" в СЗО: "Наистина смятам, че вече имаме средство за контрол на щама Заир и вече сме в позиция да се намесим, ако има повторно избухване. За другия щам - Судан, ще трябва да се направи същото.

Нито един случай на зараза с Ебола не е бил регистриран в продължение на десет дни, след като повече от пет хиляди души в Гвинея са получили ваксинацията.

За сравнение, 23 случай на заразяване се наблюдават при хора, които не участват в теста.

Др. Мари-Пол Кийни, помощник-директор "Здравни системи и иновация" в СЗО: Това, което показахме е, че при ваксинираните нямаме нито един случай на заразяване с Ебола, докато при останалите, те са 23. Това са сто процента ефективност. Естествено, при по-голяма група, процентът може да падне до 90 или 80, но това все пак е висока ефективност.

Епидемия от Ебола избухна в Гвинея през 2013 година, като се разпространи в редица други страни в Западна Африка. От болестта починаха над 11 хиляди души.

Очаква се ваксината да получи пълно регулационно одобрение през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тиха нощ, свята нощ   се родила след вулкан
"Тиха нощ, свята нощ" се родила след вулкан
Детската кардиология се нуждае от портативен ехокардиограф
Детската кардиология се нуждае от портативен ехокардиограф