НОВИНИ

В Еквадор решават на референдум дали да ограничат броя на президентските мандати

В Еквадор започна гласуването за референдум, свикан от президента Ленин Морено, който иска да промени конституцията, за да ограничи броя на президентските мандати, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:46, 04.02.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
еквадор решават референдум дали ограничат броя президентските мандати

Около 13 милиона души имат право на глас в референдума, с който може да бъде отменена поправката на конституцията, въведена през 2015 г. по искане на президента Рафаел Кореа, управлявал в продължение на 3 мандата от 2007 г. до миналата година. С неговата поправка президентите и други лица на изборни постове могат да бъдат преизбирани неограничен брой пъти.

Морено твърди, че отмяната на поправката ще гарантира, че различните политически течения ще получават властта. Съюзници на Кореа го обвиняват, че иска да попречи на бившия президент да се кандидатира на изборите през 2021 година.

Освен това еквадорците ще гласуват за още шест предложения, сред които забрана на осъдени за корупция чиновници да заемат обществени длъжности, промяна на структурата на съвета, който избира прокурори, забрана на добива на метали и нефт в райони с уязвима екология и премахване на давността за сексуални посегателства над деца.

Управляващата партия "Алианс СТРАНА" е разделена между поддръжници на Морено и на Кореа. През 10-те си години начело на страната бившият президент започна "революция на гражданите", чиято цел е намаляването на бедността в страната. Критиците на Морено смятат, че той е изоставил поставените от Кореа цели.

Близо 23 на сто от 16-милионното население на Еквадор живеят в бедност по данни на Световната банка.

През януари Кореа обяви, че напуска "Алианс СТРАНА" и ще създаде собствена партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предпочитани занимания на учениците във Варна по време на неочакваната ваканция
Предпочитани занимания на учениците във Варна по време на неочакваната ваканция
Ердоган: Искаме пълно присъединяване към ЕС
Ердоган: Искаме пълно присъединяване към ЕС