НОВИНИ

В „Още от деня“: Йордан Цонев от ДПС за Закона за КТБ и Закона за медиите

В студиото на „Още от деня“ Йордан Цонев от ДПС коментира предложенията за закони, станали известни като „Закон за КТБ“ и „Закон за медиите“. Според него закона за Банковата несъстоятелност има за цел да върне „заграбеното от КТБ“, а законът за медиите ще изсветли собствеността на всички медии, не само на печатните, както и източниците на финансиране и начина, по който се разпространяват печатните издания.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 15.02.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

ЗАКОН ЗА КТБ

Според Йордан Цонев Законът за банковата несъстоятелност, станал известен като Закон за КТБ, има за цел да даде възможност на синдиците да се опитат да върнат „част от вторично заграбеното от КТБ“.

Йордан Цонев: Този процес започна още при квесторите. Те заличиха всички обезпечения на направените цесии, а те са обжалвани в съда. Ако сега Съдът постанови една цесия за невалидна, квесторите няма какво да направят. Едно от нещата, които прави този закон, е да върне обезпеченията преди цесиите. Ще има какво да вземат квесторите и да се върне във Фонда.

Другото, което според Йордан Цонев прави законът, е чрез фирмите-длъжници да бъдат овладяни активите, които те притежават, с произход кредити от КТБ. Според Йордан Цонев съпротивата срещу закона от извънпарламентарни формации, се дължи на „политически или финансов интерес“.

Йордан Цонев обяви аргументите на противниците на закона „като несъстоятелни“. Съдът ще каже дали е престъпление, но как е управлявана банката, е на показ, допълни Цонев, като посочи като виновник за фалита на банката нейния собственик Цветан Василев. Цонев изрази надеждата, че правните съветници на президента Радев ще му обяснят в пълнота какво представлява той.

МЕДИЕН ЗАКОН

По думите на Цонев Медийният закон ще хвърли светлина върху собствеността на всички медии, защото сега се декларира собствеността само върху печатните. Законът сега ще обхване собствеността и на електронните медии, както и каква е концентрацията на компаниите, които разпространяват печатни издания, допълни Цонев. Така според думите му ще се докаже, че Делян Пеевски не е монополист на разпространението на печатните издания, обвинения за което се отправят от „същите онези формации“ като „Да, България“ и „кръгът „Капитал“. Той обясни, че ако има концентрация „повече от 30%“, Комисията за защита на конкуренцията ще бъде сезирана.

Другата цел на закона е свързана с непазарното финансиране - това, което „изкривява пазара, убива конкуренцията“ и е с неясен произход, заяви Цонев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съюзът на математиците празнува 120 години
Съюзът на математиците празнува 120 години
Седми протест  в Пловдив срещу застрояването на Пирин
Седми протест в Пловдив срещу застрояването на Пирин