НОВИНИ

Вековните букови гори в "Централен Балкан" стават част от обект на ЮНЕСКО

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", съобщиха от пресцентъра на кабинета.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:31, 21.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
вековните букови гори централен балкан стават част обект юнеско

Правителството одобри съвместна декларация за обявяването на обекта, който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватия, Германия, Украйна и Словакия. С декларацията участващите държави се ангажират да създадат интегрирана система за управление на серийния обект, която да гарантира неговата защита.

Серийният обект беше одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект (досега той обхващаше само територии в Германия, Украйна и Словакия) представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Уникално за обекта е и големият брой участващи държави - прецедент в историята на Конвенцията за опазване на световно наследство.

Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване, пише в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонт на костницата в храма „Свети Иван Рилски ” в Кресна
Започна ремонт на костницата в храма „Свети Иван Рилски ” в Кресна
Похитиха ученици в Нигерия
Похитиха ученици в Нигерия