НОВИНИ

Владимир Койлазов и Петър Митев: Пробите и грешките водят към успеха

Как две момчета от България успяват да спечелят най-престижната награда в света на киното? На 11 февруари в Лос Анджелис Владимир Койлазов получи "Оскар" за технология, създадена от фирмата, която управляват заедно с Петър Митев. Преди няколко дни двамата се завърнаха в офиса си на "Цариградско шосе", където работят с близо 200 души. Там развиват и отличения от Академията софтуер V-Ray. Той е използван в повече от 160 филма, сред които "Аватар", "Последният самурай" и "Игра на тронове".

Айше Сали
от Айше Сали
12:15, 22.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 03:57 мин.
Още

Подсилват усещането за контраст, но стоят в светлата част на палитрата с нещата от живота. Работят в приятелска атмосфера и тишина, а са се нарекли "Хаос груп". И въпреки че навън поглеждат към панелните блокове и българската действителност, отвътре са заобиколени от карти на света, разказващи историята на техния успех. A до тях стоят формулите за успеха на емблематични творци от миналия век, гласящи: отклонение от нормата и действие.

Владимир Койлазов, програмист: Аз се бях подготвил предварително. Бях си измислил какво да кажа, бях си го написал. Повтарях си го цял ден.
Петър Митев, съдружник: Досега, когато някой каже: Академията, Оскарите, обикновено си представяме хора, които гледат навън и виждат Лос Анджелис, а вчера бяхме на парти на покрива на сградата и се шегувахме, че може би за първи път поглеждаш и виждаш "Дружба" 2.

В софтуера V-Ray, който вие сте създали има много математика, но според мен в него има и въображение. Защо избрахте да се занимавате точно с технология, която ще се използва в света на изкуството?

Владимир Койлазов: Това, което ме накара, бяха шарените картинки. Когато бях малък имаше една книжка, в която обясняваха как е правен оригиналният трон на един филм, в който се води, че за първи път е използвана компютърна графика. Беше обяснено и как са го направили, а на мен ми беше много интересно. Оттогава горе-долу знаех, че искам да се занимавам с нещо подобно.

Ако я нямаше вашата технология, кои са онези филми, които може ми никога нямаше да видим на големия екран?

Петър Митев: За мен всичко тръгва от артиста, от сценариста и от тези, които правят филма - каква история искат да изградят.
Владимир Койлазов: Хората не разбират, че е използвана компютърна графика, което всъщност е най-големият показател. Щом не може да се различи от истинското, значи сме си свършили добре работата. Софтуерът го пишем за нашите клиенти, за да им решаваме проблемите и затова те са в основата на цялата работа.

Това ли ви даде самочувствието да подадете кандидатурата си за технологичен "Оскар", да отидете и да кажете: хей, ние също заслужаваме да спечелим тази награда?

Владимир Койлазов: Знам на какво са способни всичките ни конкуренти. Смятам че нашият софтуер по нищо не им отстъпва и дори в някои отношения е доста по-добър. Затова преценихме, че има смисъл и ние да подадем кандидатура.
Петър Митев: Другият елемент на самочувствието е самата аудитория. Ако се разгледат отделните студия и отидеш там, ще се срещнеш с тези артисти, които идват и ти казват: човек, този проект нямаше да се случи, ако не беше вашият софтуер! Това също дава друга перспектива - че именно клиентите смятат в някои случаи, че ние сме абсолютно несравними с някой конкурент.
;

Когато ходихте на интервютата в Лос Анджелис, на които трябваше да се аргументирате защо заслужавате тази награда, какви въпроси ви задаваха?

Владимир Койлазов: Хората се интересуваха как работи самият софтуер, защо сме се спрели точни на технологиите, които използваме, а не на други, които съществуваха тогава. Задаваха въпроси по архитектурата на самия софтуер. Бяхме поканили и един клиент да се включи. Трябваше да обясни защо са ни избрали пред друг конкурент, за да направят филма. Общо взето цялата процедура беше доста тежка. После имаше допълнителни разговори с мен и с колеги от фирмата.

С какво ги убедихте, за да се стигне до онзи ден, когато ви изпратиха онзи мейл, с който ви съобщават, че вие печелите?

Владимир Койлазов: Трудно ми е да кажа, но предполагам, че първите неща са, че нашият софтуер се използва за филми от доста време. Един от първите филми е от 2003 г., почти веднага след като започнахме да го продаваме. Така че това са доста години, в които нашият софтуер е допринасял за създаването на филмите. Другото нещо е, че нашият софтуер беше доста иновативен в момента, когато го пуснахме. Все още не беше ясно, че ray tracing-а ще бъде технологията, към която по-късно всички други ще преминат, но ние се бяхме фокусирали върху нея и бяхме решили, че по този начин ще работи нашият софтуер.

Кога дойде първият голям клиент?

Владимир Койлазов: Големите клиенти дойдоха после. В началото се започва с малките, които са по-склонни да експериментират. Все пак нашият софтуер беше нов, недоказал се още. Поне тогава голяма фирма никога нямаше да обърне внимание на софтуер, който няма и година присъствие на пазара.

Кое обърна нещата?

Петър Митев: Обърна ги, това че започнахме все повече и повече да доказваме качествата на софтуера. В едно от студията казаха в един момент: дайте да им дадем шанс на тези! И обикновено се започва с малка част от реклама или само един кадър от филм, за да видят как ще работи софтуера и лека-полека започнахме да се доказваме в някои от големите студия, които често работят както върху филми, така и върху реклами. Понеже рекламите са по-малките проекти, обикновено оттам се започва. Когато видят, че си се доказал там, същият екип казва на другия екип: вижте, това е страхотно!

Кое е най-важното за успеха?

Владимир Койлазов: Постоянството и да не се отказва човек.
Петър Митев: Нещата не се случват нито за година, нито за две. Хората трябва да са с нагласата, че се работи години наред, за да се постигнат големите успехи и това е нещото, в което трябва да бъдат възпитавани от малки. Много малко са нещата, които се случват за едно денонощие.

А какво стои отвъд желанието да си свършиш добре работата - онова, което ви мотивира и вдъхновява?

Петър Митев: Нахилената физиономия на клиента, който идва при тебе и ти казва: страхотно и ти показва неговия труд за 6-7 месеца по някой филм. И когато видиш това си казваш, че си заслужава.
Владимир Койлазов: Фактът, че кодът, който си написал и идеите, които си имал, са сработили и са приложими на практика, защото в нашата работа до голяма степен няма книги, написани как се прави това и онова. Всичко е проба-грешка и когато нещата най-накрая се получат след няколко месеца грешки, усещането е много приятно.

Чувствате ли се като част и от света на голямото изкуство, освен като част от света на технологиите?

Петър Митев: Със сигурност! Всеки ден се допираме до архитекти, дизайнери, студия, които работят по филми. Това са изключително креативни индустрии, там има изключително креативен дух и със сигурност от една страна ние говорим за технологии, които те прилагат, но това което правят е изключително креативно. Това мотивира и нас, и цялата фирма. И в края на краищата всичките ни усилия завършват, с това че един шарен проект вижда бял свят.

И две шарени мисли видях по стените: едната принадлежи на композитора Франк Запа и гласи, че успехът е невъзможен без отклонение от нормата, а другата - на Пабло Пикасо, който казва, че действието е основният ключ към всеки успех.

Владимир Койлазов: Верни са! Така е!
Петър Митев: Много проби, много грешки и много действия! Всяка грешка представлява отклоняване от предишния път и настройване на мерника в някаква по-правилна посока. И с много постоянство се постига!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

За пример: Ученик от Поморие със 100 точки на матурата по математика
За пример: Ученик от Поморие със 100 точки на матурата по математика
14:30, 13.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Нова магистратура в СУ ще предлага изследване на Космоса
Нова магистратура в СУ ще предлага изследване на Космоса
17:40, 12.07.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Кои са най-желаните специалности сред седмокласниците?
Кои са най-желаните специалности сред седмокласниците?
17:12, 12.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Разкриха напълно статуята от Хераклея Синтика, вероятно не е на Хермес (СНИМКИ)
Разкриха напълно статуята от Хераклея Синтика, вероятно не е на Хермес (СНИМКИ)
16:14, 12.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишно момиче до "Пирогов"
Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишно момиче до "Пирогов"
15:32, 12.07.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Излязоха резултатите от първото класиране след 7-и клас
Излязоха резултатите от първото класиране след 7-и клас
13:45, 12.07.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Онкологията в София има нов директор
Онкологията в София има нов директор
13:20, 12.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Орангутанът Валтер предсказа кой ще е победителят на финала на ЕВРО 2024
Орангутанът Валтер предсказа кой ще е победителят на финала на ЕВРО 2024
07:56, 12.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
"В кадър": Историята на „Фердинанд – погребаният цар“
"В кадър": Историята на „Фердинанд – погребаният цар“
07:42, 12.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Експеримент: Точни ли са различните апарати за кръвно?
Експеримент: Точни ли са различните апарати за кръвно?
06:49, 12.07.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Започва ремонт на базата за медицински хеликоптери край Сливен
Започва ремонт на базата за медицински хеликоптери край Сливен
16:56, 11.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Обявиха първото класиране на кандидат-студентите в Софийския университет
Обявиха първото класиране на кандидат-студентите в Софийския университет
15:20, 11.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Дъщерята на Надежда Нейнски роди момиченце
Дъщерята на Надежда Нейнски роди момиченце
20 свидетели са призовани по делото срещу Николай Ненчев
20 свидетели са призовани по делото срещу Николай Ненчев