НОВИНИ

Влезе в сила военното положение в части от Украйна

В опит за натиск срещу Москва американският президент Доналд Тръмп обяви, че заради сблъсъка между Русия и Украйна в Черно море може да отмени срещата си с руския президент Владимир Путин в края на седмицата. Двамата трябва да разговарят в Аржентина по време на срещата на Групата на 20-те. След инцидента в Керченския проток, заради опасения от руска агресия днес в Украйна влезе в сила военното положение, а Русия обяви, че ще разположи на полуостров Крим още зенитни ракети С-400.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:07, 28.11.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Военно положение за първи път в историята на Украйна. В 10-те области, където е обявено, включително в Запорожска и Донецка области, вече текат проверки. На входовете на Бердянск и Мариупол са разположени контролно-пропусквателни пунктове.

Макар и да не дрънчат силно оръжия, хората в тези гранични с Русия райони вече имат горчив опит и страх от войната в Източна Украйна.

Арсен Тишенко, жител на Мариупол: "Могат да ни обстрелват от посока на Азовско море. Страшно е. По всяко време могат да ни обстрелват".
Ала Ярмак, жител на Бердянск: Военното положение вероятно ще реши проблемите, тъй като ние живеем наистина в опасно място, на границата, където има възможност от директен военен конфликт.

Военното положение беше обявено след сблъсъка между руски и украински военни кораби в Черно море в неделя и мотивирано от президента Порошенко именно с опасност от руско нападение срещу Украйна. В интервю пред украински телевизии той показа украински разузнавателни доклади, според които през октомври Русия е увеличила три пъти броя на разположените си по границата с Украйна танкове.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Защо тези танкове са разположени там? Броят на военните части, разположени по цялото протежение на границата ни, драматично се е увеличил. Военните учения като предтекст не са оправдание. Ние трябва да сме сигурни в отбранителната способност на украинската армия след инцидента в Черно море, в случай на широкомащабна сухопътна инвазия.

В Москва отхвърлят украинските обвинения, че Русия се готви за война. Председателят на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Константин Косачов обвини Порошенко, че се опитва да печели политически дивиденти, за да бъде преизбран през март.

Перспективите за пълномащабен сблъсък между Украйна и Русия засега изглеждат нелогични и на мнозина експерти на фона на опитите на Кремъл да възобновява постепенно контактите със западните си партньори под натиска на санкции и икономическа криза. Но и в Москва вдигат политическите залози с оръжие. Днес Русия обяви, че ще разположи в анексирания от Украйна Крим - още един, четвърти, дивизион ракетни комплекси С-400.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Петкова се срещна с протестиращи миньори и енергетици от Марица-изток
Министър Петкова се срещна с протестиращи миньори и енергетици от "Марица-изток"
Бюджетът на НОИ предизвика разгорещени спорове в пленарна зала
Бюджетът на НОИ предизвика разгорещени спорове в пленарна зала