НОВИНИ

​Втора опозиционна партия в Турция поиска анулиране на референдума

В Турция продължава оспорването на резултатите от референдума за конституционни промени. Премиерът Бинали Йълдъръм предупреди, че уличните протести са грешка. Той посочи също, че след обявяването на официалните резултати в края на месеца президентът Реджеп Тайип Ердоган ще може да се върне в редиците на Партията на справедливостта и развитието. Ройтерс вижда в това знак, че заложените в референдума промени ще започнат да се изпълняват.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:19, 19.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Втора опозиционна партия в Турция поиска от Висшата избирателна комисия да анулиране резултатите от референдума за установяване на президентска република.

Прокюрдската Демократична партия на народите изтъкна редица нарушения, сред които кампанията в режим на извънредно положение, докато лидерите на партията са в затвора, приемането на бюлетини без печат.

Митхат Санджар, зам.-председателят на ДПН: Този референдум завинаги ще остане спорен. Не може да променяте политическата система на базата на такъв спорен и нечестен референдум.

Докато Висшата избирателна комисия се събра, за да разгледа подадените жалби, турският премиер Бинали Йълдъръм изтъкна, че народът е избрал мир и стабилност.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: Жалбите ще бъдат разгледани и ще се вземе решение. Дотук всичко е нормално. Но е неприемливо да се приканват хора да излизат на улицата чрез разни комуникационни средства и да не се признават резултатите.

Уличните протести в Анкара и Истанбул продължават. Има съобщения за десетки арести. В същото време външният министър Мевлют Чавушоглу отхвърли като пристрастни оценките на международните наблюдатели, че допитването е било състезание при неравни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви
Доброволци почистиха велоалеите до Ивановските скални църкви
България ще предостави хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия
България ще предостави хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия