НОВИНИ

Йордански външен министър за първи път у нас

Йордански външен министър за първи път у нас - по покана на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Айман Ал-Сафади се срещна с министър-председателя, с външния министър и с президента. България и Йордания ще задълбочат сътрудничеството си в сигурността, борбата с радикализацията и тероризма - това стана ясно след срещите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:54, 20.08.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Министърът на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади беше посрещнат първо от премиера Бойко Борисов. На срещата министър-председателят подчерта, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса „Акаба". И допълни, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество и в рамките на други формати.

По-късно министрите на външните работи на България и Йордания подписаха споразумение, с което отпадат визите за посещения с дипломатически и служебни паспорти на гражданите на двете страни.

Първият ни дипломат Екатерина Захариева заяви, че двете държави могат да работят заедно за постигане на траен мир в Близкия Изток.

Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: Истина е, че много по-сериозната битка, а именно идеологическата битка тепърва предстои и Йордания има много сериозна експертиза в тази сфера. България е една от държавите, която се гордее с етническа толерантност, но мислим, че нашите служби, че нашите институции могат да споделят много експертиза в тази сфера и заедно да се борим за постигането на трайния мир.
Айман Ал-Сафади - министър на външните работи на Хашемитско кралство Йордания: Йордания ще продължи да се бори за стабилността в региона. Ние коментирахме това и с нашите партньори, така че този мирен процес да просъществува и да бъде приет от хората. Затова е необходимо да получим легитимна подкрепа.

България високо цени усилията на Йордания за поддържане на мира и стабилността в Близкия Изток, което е от изключително значение за държавите от съседните региони и за Европейския съюз, посочи президентът Румен Радев. България и Йордания ще продължат и двустранния обмен на информация и опит в превенцията на радикализацията, стана ясно още на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законни ли са автосервизите и паркингите под мостове?
Законни ли са автосервизите и паркингите под мостове?
Най-известният влогър в YouTube се ожени
Най-известният влогър в YouTube се ожени