НОВИНИ

Юнкер пред БНТ: Благодаря, България! Благодаря!

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде специално интервю пред БНТ. Ето какво каза пред кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:14, 04.07.2018
Чете се за: 04:01 мин.
По света

Господин Юнкер, промени ли се репутацията на България в ЕС заради председателството?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Това първо за България председателство беше голям успех - и в сравнение с дебюта на други страни в тази роля, и в сравнение с някои, които председателстват за шести, седми път. Представянето ви беше забележително. Това се отнася за правителството, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна, но също и заради качествата на държавните служители в България. Много съм доволен от резултатите, които постигна България, Добра работа!

Няколко пъти посетихте България, какви са впечатленията ви от българите като хора?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Винаги е трудно да усетиш и правителството, и обикновените хора, но мисля, че българското правителство, моят добър приятел Бойко Борисов и хората на България гледаха в една посока. Забелязах, че в самото начало на председателството, едва около 30% от българите бяха на мнение, че то ще е успешно. Сега научавам, че 81% от българите го оценяват като голям успех. И са прави. Репутацията ви нарасна. Никой не поставя под въпрос мястото на България в ЕС. Всеки сега смята, че България играе не просто роля, а централна роля в Европа. Така че това председателство беше добро за България.

Казахте, че най-важното събитие по време на Българското председателство е срещата на върха за Западните Балкани. София все пак не успя да убеди Франция и Холандия преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат веднага.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Като председател на Еврокомисията винаги съм твърдял, че нито една страна не може да се присъедини към Евросъюза в рамките на мандата на тази комисия, имам предвид между 2014 и 2019 година. Това предизвика голямо смущение в Западните Балкани. Благодарение на Българското председателство ние сближавахме различните гледни точки по присъединяването на Западните Балкани. Вашият премиер Бойко беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло. Но той инициира процес, които ни позволява да започнем преговори с Македония - вече можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези преговори за присъединяване ще започнат през юни-юли 2019. Така че България още веднъж беше много полезна за успокояването по този въпрос. Длъжни сме да поддържаме жива европейската перспектива за Западните Балкани. Ако се провалим, ще преживеем отново трагедиите, които видяхме през 90-е. А България най-добре знае колко сложен е този регион, защото самата е част от него, макар и в далеч не така сложна ситуация като други. България играе основна роля по отношение на Западните Балкани. Добро постижение!

Миграцията е горещата тема през последните месеци и ще продължава да бъде. По време на Българското председателство не се стигна до реформа в Дъблинския регламент. Ще успеят ли австрийците да се справят с това?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Бих искал да е така успешно като българското, защото по време на Българското председателство имаше почти пълно съгласие по пет от законодателните предложения в тази област, които комисията представи през 2015 г. Аз предлагах на съвета тези пет акта, по които има де факто съгласие, да бъдат приети до края на юли, а останалите два - убежище, дъблинските процедури и така нататък, до края на годината. Европейският съвет не постига съгласие, но това трябва да се свърши и се надявам да стане по време на австрийското председателство. Не съм сигурен, че по тези реформи те ще са толкова настойчиви колкото бяха българите, но ако искат да се доближат до резултатите на Българското председателство, трябва да го направят.

На последната среща на върха премиерът Борисов не беше доволен от начина, по който лидерите в последния момент трябваше да променят и да договарят документа за миграцията, вместо това да вършат експертите.

Това ли ще е новият начин на взимане на решения в Европа?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: В Eвропа няма култура на вземане на решения. Това, което премиерът ви каза по време на Eвропейския съвет в четвъртък и петък миналата седмица, беше, че Съветът на министрите е истинският законодател в Евросъюза и решава кое e подходящо по даден въпрос. На ниво Европейски съвет обаче недостатъчно се съобразяват с направеното, както си мислят, на по-ниско ниво. Аз наистина смятам, че по време на българското председателство съветът на министрите свърши добра работа. Това се вижда в много отношения - директивата за командированите работници, еднакво заплащане за еднаква работа на едно и също място. Това е българско постижение. Аз знам, че беше много трудно за българското правителство, заради региона, в който е България, но е за доброто на българските работници, които се трудят извън страната. Българското председателство беше много ефективно и по отношение на възобновяемите източници на енергия. Има и други големи постижения, например нещо, което не е лесно и за което медиите никога не говорят. 100 срещи между евроакомисия, парламент и съвет - това е рекорд за всички председателства на ЕС. Съжалявам, че на 30 юни Българското председателство трябваше да приключи.

Отивате в САЩ в края на юли. Какво очаквате от трансанлантическите отношения?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Силно вярвам в силата на трансатлантическите отношения. Те се градят от Втората световна война. радвам се, че България влезе в НАТО, защото това беше важна стъпка. Радвам се, че с присъствието си България обогатяваше Европейския съюз, допълваше го с типично български характеристики. Продължавам да съм голям привърженик на силните трансатлантически връзки. Това, което ме натъжава, е, че САЩ създават впечатление, че отстъпват, че се отдалечават от изграденото с много саможертви и от двете страни на Атлантическия океан. Ще пътувам за Вашингтон този месец и ще повторя на президента Тръмп всичко, което казах на срещата на Г-7 в Канада - че ако пресметнем обема на търгуваните стоки и услуги, и прибавим печалбите, които американските мултинационални компании реализират в Европа, ние сме в дефицит. Трябва да кажа, че 70% от чуждите инвестиции в САЩ са с европейски произход. Така че не бива да се срамуваме - имаме добри аргументи, разбира се, не знам дали той ще се вслуша в тях, не съм и много сигурен, че ще промени стратегията си, която не е в полза нито на САЩ , нито на ЕС.

Кой ще бъде големият съперник на вашата Европейска народна партия на следващите европейски избори - европейските социалисти или популистките партии?

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Мисля че, не бива да подценяваме опасността от популизма. Популизмът има различни източници - в ляво, в крайната десница, не харесвам нито крайно дясното, нито крайно лявото, затова мисля, че следващите европейски избори ще са решаващи - или ще дадат мнозинство на проевропейските партии, или на онези, които не са големи привърженици на Европейския съюз. Надявам се, моля се, ще се боря за проевропейско мнозинство. Не съм еврофанатик. Хората понякога мислят, че съм за Европейски съединени щати, не, аз съм за възможно най-тясно сътрудничество в Европа между държавите членки, аз съм за изличаване на разстоянието, което съществува между страните в Централна и Източна и в Западна Европа. То няма смисъл. Ние не се плъзгаме по течението на историята. Ние сътворихме история, когато решихме да приемем България, Румъния и другите страни от региона в ЕС. Нямаме право да разрушаваме това. Носим отговорност пред следващите поколения. Обичам момента, в който подписах договора за присъединяване на България, защото в този ден си казах - сега съединяваме европейската история и европейската география. А България играе централна и важна роля във всичко това. Благодаря, България! Благодаря!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Замразени храни за животните в зоопарка в Париж заради жегите
Замразени храни за животните в зоопарка в Париж заради жегите
Търсят съдействие за купуване на уреди за раздвижване в България
Търсят съдействие за купуване на уреди за раздвижване в България