НОВИНИ

Южна Корея предложи диалог на Северна Корея, Ким Чен ун с по-мек имидж от 2018г.

Ким Чен Ун смени тъмния костюм със светъл и анализатори изтълкуваха това като знак. Намек на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че може да изпрати делегация на зимните олимпийски игри, беше последван от директна покана за разговори на високо равнище от южнокорейския президент. Неочакваното затопляне стана след продължило през цялата година напрежение на Корейския полуостров и заплахи от страна на Пхенян за употреба на ядрени оръжия. Възможно ли е двете държави действително да започнат диалог и има ли за цел Северна Корея да подобри имиджа на Ким Чен-ун, Джанан Дурал с подробностите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:55, 02.01.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Едно изненадващо послание, сред иначе изпълнената със заплахи към Запада новогодишна реч на Ким Чен-ун.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Хубаво е, че Южна Корея, че ще бъде домакин на зимните Олимпийски игри. Искрено се надяваме те да бъдат успешни. Готови сме да предприемем няколко стъпки, включително да изпратим наша делегация. Представители на двете държави трябва спешно да се срещнат и да обсъдят този въпрос.

Часове по-късно, южнокорейският президент Мун Дже-ин приветства думите на Ким, но беше категоричен, че за да има затопляне между севера и юга, един въпрос трябва да бъде решен.

Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Подобряването на отношенията ни със Северна Корея върви неизменно с решаването на въпроса за ядрената програма на Пхенян.

Двете държави от десетилетия са де факто във война, a последните им официални разговори бяха през 2015-та. Сега делегации на севера и юга може да направят историческа среща в наричаното вече село на мира Панминчжон, макар темата да бъде само дали севернокорейци да участват в Олимпиадата в Южна Корея. Дори и да бъде постигната такава договорка, всъщност единствените класирали се севернокерйци за олимпийските игри са двойка фигуристи.

И макар повод за срещата в Панминчжон да е спорт, смята се, че става дума повече за активна дипломация от страна на Пхенян. Мнозина откриват символика дори в избора на костюм, с който Ким произнесе новогодишното си обръщение. Вместо обичайните си тъмни костюми, той заложи на светлосиво с кройка, подобна на тези в Западна Европа.

Хонг Мин, изследовател: Северна Корея пострада от образа на Ким. Промяната, която видяхме сега, е заявка, че страната иска да отправи послание за мир.
Ким Гън Хе, консултант: Бялото е символ на невинността, докато сивият цвят обикновено се препоръчва на хора, които са обвинени в някакво злодеяние. Мисля, че Ким Чен-ун е искал по някакъв начин да отвлече вниманието на света от своите действия.

Нов по-мек имидж на Ким или не, едно нещо със сигурност ще продължи да бъде неизменна част от образа на Северна Корея - ядрената ѝпрограма. Показаха го дори с празничната си украса, където в столицата Пхенян изникна направена от лед реплика на балистичната ракета Хвасон 15 - най-новата придобивка на севернокорейската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите подадени данъчни декларации в Пловдив - само по електронен път
Първите подадени данъчни декларации в Пловдив - само по електронен път
Защо започнаха протестите в Иран?
Защо започнаха протестите в Иран?