НОВИНИ

За какво се договориха Великобритания и Европейският съюз

Великобритания и останалите 27 страни от Европейския съюз постигнаха споразумение, което дава донякъде специален статут на Лондон в съюза. То ще влезе в сила само ако страната остане в него след референдума, който ще се проведе на 23 юни. До общите европейски предложения се стигна след двудневни почти непрекъснати преговори.

Владислав Велев
от Владислав Велев
16:36, 20.02.2016
Чете се за: 01:44 мин.
По света

След безсънни четвъртък и петък, късно през нощта срещу събота британският премиер обяви, че е постигнал “специален статут” за страната си.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: "Великобритания постоянно ще бъде извън “по-близък съюз”, никога няма да бъде част от европейска супер държава, ще има нови строги ограничения за достъпа до социални плащания от европейски мигранти - вече няма да има нещо срещу нищо. Великобритания никога няма да се присъедини към еврото. Осигурихме и жизненоважна защита на нашата икономика".

На практика, казват анализатори, постигнатото от Камерън не представлява някакви големи компромиси, нито ще доведе до значително намаляване на миграцията, както иска той.

Ако влязат в сила - само след положителен резултат от референдума, новите правила ще се отнасят за всички европейски страни, не само за Великобритания.

Ще може да се отказва достъп до доплащане към заплатата на европейски мигранти през първите четири години от пристигането им. Това ще може да се прилага в продължение на седем години без възможност за удължаване. Камерън искаше периодът, в който да се може да се прилага тази мярка да бъде 13 години. Оказва се, че от нея и сега се възползват не много граждани на Европейския съюз, работещи на Острова. Критици на Камерън посочват, че това няма да намали чувствително миграцията, защото повечето хора отиват в Обединеното кралство да работят, а не да получават помощи. Освен това тази мярка ще се прилага едва след като страната убеди останалите държави от Европейския съюз, че социалната ѝ система е поставена под голям натиск. В момента Великобритания, чиято икономика е в добро състояние, едва ли ще може да докаже такъв натиск.

Европейците, работещи в друга държава ще получават толкова детски надбавки, колкото в родината си, ако децата им живеят извън чуждата страна. Това би влязло в сила веднага за новопристигналите, а за вече намиращите се в друга държава работници - от 1 януари 2020 г. Но дори и да се отнасяше за всички, това би спестило едва 30 млн. лири. Сега само 34 000 деца, чиито родители работят във Великобритания, а те живеят извън нея, получават такива надбавки.

;

Пълния текст на споразумението вижте тук:

;

Споразумението предвижда и правото само на една държава да може да слага “внезапна спирачка” на законодателство, свързано с еврозоната, ако то би я засегнало. Това всъщност е най-голямото постижение на Дейвид Камерън, който успя да “пребори” по въпроса френския президент Франсоа Оланд.

Лидерите дадоха право на Великобритания да избегне по-тясно обвързване с Европейския съюз.

След края на преговорите председателят на Европейския съвет Доналд Туск повтори, че се надява страната да не напусне съюза:

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Дълбоко вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания. Да се наруши това би било напълно срещу нашите интереси. Направихме всичко възможно да не допуснем това".

Сега Камерън ще трябва да убеди гласоподавателите, че европейското предложение е примамливо. Германският канцлер Ангела Меркел обаче каза, че Лондон не е получил кой знае колко.

Тези правила ще влязат в сила единствено, ако резултатът от референдума на 23 юни е положителен и Великбритания остане в съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът ни по гимнастика отново се окичи със злато
Ансамбълът ни по гимнастика отново се окичи със злато
Здравното министерство с нова обществена поръчка  за доставка на ваксини
Здравното министерство с нова обществена поръчка за доставка на ваксини