НОВИНИ

Задържаха мъж, издирван за терористична дейност в Турция

Бургаският апелативен съд определи като правилно и законосъобразно определението на Окръжния съд, с което на родения в Турция френски гражданин Микаил Алмис е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството по екстрадиция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:44, 21.07.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
задържаха мъж издирван терористична дейност турция

Във връзка с искане от официалните турски власти, от края на юни 42-годишният Микаил Алмис беше с мярка „временно задържане“ за 25 дни, за да се осигури участието му в делото по екстрадиция, уточниха от съда в Бургас.

В началото на този месец е изпратена официална молба от Главна републиканска прокуратура, гр. Елязъ, Република Турция за екстрадиция на Алмис. Мъжът се издирва като заподозрян в извършване на престъпления по Наказателния закон на Турция– нарушаване единството на държавата и целостта на страната, членство във въоръжена терористична организация ПКК,/Работническа партия на Кюрдистан/ извършила въоръжено нападение пред 1994 год. в село Гюлбахче на град Чемишгезек област Тунджели, при което вследствие причинена рана с огнестрелно оръжие е починал доброволния пазач на селото, друго лице е било ранено, къщи на хора от селото – опожарени и обстрелвани.

Наказанията за тези престъпления в югоизточната ни съседка са доживотен затвор и лишаване от свобода от 10 до 15 години. Деянията се наказват по аналогичен начин и по българския НК.

Въззивната инстанция смята, че в достатъчна степен са изпълнени всички изисквания на Закона на екстрадицията и европейската заповед за арест и с оглед обезпечаване на производството по екстрадиция определи Микаил Алмис да бъде с постоянна мярка за процесуална принуда “задържане под стража“. Определението е окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери ще водят регистър за туристите чрез централизирана система
Хотелиери ще водят регистър за туристите чрез централизирана система
Започнаха проверки за качеството на строителните материали
Започнаха проверки за качеството на строителните материали