НОВИНИ

Започна изслушването на турските пилоти в Гърция

В гръцката столица Атина започна изслушването на осмината турски военни, които поискаха убежище в Гърция. Днес пред комисията се яви само един пилот. Защитата твърди, че клиентите им не са участвали в метежа. Правителството в Атина не изрази становище.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
17:42, 19.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Три часа продължи изслушването само на един от турските пилоти пред комисията по разглеждане на молбата за политическо убежище. На заседанието присъстваха и членове на комисията, които са представители на няколко европейски страни, приемащи бежанци. На процедурата не се допускат наблюдатели на гръцките медии, както и на турските власти.

Адвокатът на защитата на пилотите Томара заяви след приключване на изслушването, че юридическият екип има готовност да използва всички възможности, които дава закона, за да не бъдат екстрадирани в Турция пилотите.

Следващата седмица пред миграционните власти в Атина ще бъдат изслушани и другите 7 турски военни. Защитата пледира, че те не са участвали в опита за военен преврат, не са обстрелвали мирни граждани, а са изпълнявали заповеди за трансфер на ранени.

Екстрадицията им в Турция не гарантира справедлив процес. В същото време официално властите в Анкара изпратиха искане до гръцкото министерство на правосъдието с обвиненията на прокуратурата.

Правителството в Атина отказва коментар, за да не се използва всяка позиция като политически натиск върху независимата комисия. Юристи, запознати с казуса, коментират, че гръцките власти нямат правна основа за екстрадиция на пилотите, защото обвиненията на турската прокуратура не са наказателно решение на съдебните власти.

По всяка вероятност пилотите ще получат убежище. Окончателното решение се очаква до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теоретичните изпити за кандидат-шофьорите вече само в кабинети на ДАИ
Теоретичните изпити за кандидат-шофьорите вече само в кабинети на ДАИ
ПКК пое отговорност за атентата с кола бомба, извършен вчера в Елязъг
ПКК пое отговорност за атентата с кола бомба, извършен вчера в Елязъг