НОВИНИ

Започна предизборната кампания в Каталуния

От полунощ в Каталуния започна предизборна кампания. През следващите 17 дни жителите на автономната област трябва да решат коя политическа партия да подкрепят на извънредния вот. Кампанията, обаче, доста се различава от традиционните, защото повечето кандидати на сепаратистите са в ареста или изгнание.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:52, 05.12.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Първите предизборни митинги вече се проведоха, малко след полунощ. От Брюксел чрез видеоконферентна връзка сваленият каталунски лидер увери привържениците си, че поддръжниците на независимостта ще спечелят изборите.

12 от 13-те министри от сваленото правителство на Каталуния са кандидати на изборите.

Карлес Пучдемон, отстранен лидер на Каталуния: Ако има нещо, от което те се страхуват, това е 21 декември. Но има хора, които искат страна да продължи напред. Ние трябва всички да гласуваме за Каталуния. Ние не само ще имаме добри резултати, ние ще победим.

Залогът на изборите е голям. И за Мадрид, и за Барселона, той е тест за подкрепата за независимостта на Каталуния. Според Пучдемон изборът, пред който са изправени каталунците, е "между нацията и подчинението".

Според социологическите проучвания, обаче, изходът от надпреварата е неясен.

На изборите в Каталуния преди две години сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент. Тогава обаче те бяха обединени, а сега участва с отделни листи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворник очаква да получи 700 лева обезщетение от държавата
Затворник очаква да получи 700 лева обезщетение от държавата
Русия обяви 9 американски медии за чужди агенти
Русия обяви 9 американски медии за "чужди агенти"