НОВИНИ

Засилва се контролът върху фирмите за бързи кредити

Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва контрола на дейността на финансовите институции, които отпускат бързи заеми и ипотечни кредити, съобщи пресцентърът на КЗП.

засилва контролът фирмите бързи кредити
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 07.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Причината е новата вълна на агресивни реклами за предоставяне на такъв тип услуги и влизането в сила на новия Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители. Търговците търсят различни начини да представят на потребителите нещата така, че едва ли не ще трябва да върнат по-малко, отколкото са взели. От друга страна, пък самите потребители, които имат нужда от такъв тип кредити, по-лесно се доверяват, защото ги притеснява някаква необходимост, коментира председателят Димитър Маргаритов.

Комисията проверява и организацията на игрите чрез така наречените "непоискани есемеси". При тях абонатите на мобилния оператор се включват автоматично и ако не изпратите SMS, с който да се откажат, започват да получават съобщения, които се таксуват с доста съществени суми, припомнят от КЗП.

Най-големият процент от постъпващите в КЗП жалби и сигнали на граждани са свързани с дейността на мобилните оператори - около 35-40 на сто от случаите, посочва от КЗП. Инспекторите на комисията продължават проверките в търговската мрежа и онлайн пространството за заблуждаващи послания за изгодни цени или несъществуващи предимства при продажбата на стоки за учениците, пише още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ дава 1, 5 млн. лева за пътя към Дунав мост 2
АПИ дава 1, 5 млн. лева за пътя към Дунав мост 2
Във всяко училище български фолклор
Във всяко училище български фолклор