Българска фирма от района на Оряхово отглежда лозя по екологичен способ близо до остров Есперанто. Засадените преди години 1 000 декара лозови масиви събират слънце на склоновете над река Дунав. Производителите залагат на няколко винени сорта, които...
Българска фирма от района на Оряхово отглежда лозя по екологичен способ близо до остров Есперанто. Засадените преди години 1 000 декара лозови масиви събират слънце на склоновете над река Дунав. Производителите залагат на няколко винени сорта, които виреят в района на Средиземноморието.
Още при засаждането на лозята са избрани такива сортове грозде, които се чувстват добре на българска територия. Другата особеност е, че коловете в лозовите масиви са дървени, обработени по специален начин - термично, срещу гниене и съобразени с модерното екологично земеделие.
„Местоположението корелира с долината на Рона във Франция и с Тоскана в Италия. Така че има сходни черти в климата с тези две европейски области за производство на вино”, обясни енологът Никола Николов.
Узрялото грозде се бере изцяло ръчно, поставя се в касети от по 10-12 килограма, което позволява да се съхрани здраво максимално дълго.
”Спецификата на климата, характеризиращ се от близостта на река Дунав, като и почвените условия, придават минерален характер на гроздето и вината, които се произвеждат”, каза Николов.
Специалистите казват, че, за да се запазят ценните качества на плодовете, транспортирането става само в ранните часове на деня. Така ниските нощни температури държат гроздето хладно и качеството на сорта се запазва.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"