Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Жените в Мадрид и Париж изпратиха силни послания по повод 8-и март

По повод 8-и март жените в Мадрид и Париж изпратиха силни послания. Със зрелищни акции те се обявиха за повече права и против домашното насилие.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:15, 08.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

В полунощ испанските жени започнаха своята първа национална стачка. С дрънчене на тенджери, тигани, капаци, лъжици и други домакински пособия.

Недоволството им е провокирано от по-ниското заплащане за жените, домашното насилие и доминиращата в страната "мачо" култура.

Ева, 21-годишна работеща студентка: Протестираме за равенство, за правата на жените и за да покажем, че не сме на по-ниско ниво. Искаме да работим, да живеем спокойно и да имаме същите права като мъжете, защото и ние сме хора и като такива имаме право на протести и стачки. Не трябва да се страхуваме да излезем и да кажем как се чувстваме или какво се е случило в живота ни. Какво сме изтърпяли само защото сме се родили жени.

Фактите сочат, че само през миналата година в Испания са били убити 99 жени, а извършители са техните партньори. Освен това заплатите на жените са с 15% по-ниски от тези на мъжете за едни и същи позиции. Жените са натоварени и с така наречените "невидими" задачи, свързани с отглеждането на децата и домакинството.

Миналата година бяха организирани подобни стачки в много испански градове, но това е първият национален протест на жените. Очаква се той да бъде подкрепен от учители, журналисти, медицински работници и политици, включително кметиците на Мадрид и Барселона.

;

Кметът на Париж Ан Идалго също се включи в акция във френската столица. Тя държеше транспарант с надпис "Сега ние действаме". Това е името на движение срещу сексуалния тормоз и насилието над жени, към което вече се присъединиха повече от 160 френски актриси. Този надпис се появи и на Айфеловата кула.

Ан Идалго, кмет на Париж: Посланието ни е към мъжете и към обществото - защото нашата борба не е "против", а "за". Всеки път, когато има напредък в полза на жените, всеки път, когато в обществото има повече равенство и спокойствие и по-малко сексизъм, ще има и по-малко насилие. От това ще спечелим всички, включително мъжете.

В акцията пред Айфеловата кула взе участие и френският министър на културата Франсоаз Нисен. Новото френско движение следва примера на холивудското Time's Up. Негова цел е да набира средства в помощ на жени, желаещи да заведат дела срещу своите нападатели. За да няма повече жени, които да казват "#MeToo" - препратка към друго американско движение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Италия отбелязва Осми март с масови транспортни стачки
Италия отбелязва Осми март с масови транспортни стачки
Земетресение с магнитуд 5,7 край бреговете на индонезийския остров Серам
Земетресение с магнитуд 5,7 край бреговете на индонезийския остров Серам