НОВИНИ

15 акта и 4 ареста при внезапни проверки за незаконна сеч в Луковит и Угърчин

акта ареста внезапни проверки незаконна сеч луковит угърчин
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 07.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

15 акта за нарушения на Закона за горите са съставени при акция на територията на област Ловеч, в землищата на Луковит и Угърчин.

Горските служители са спрели дейността в едно сечище на физическо лице, където са установили маркиране в нарушение на законовите изисквания. За други две насаждения са започнати административно-наказателни производства като предстои сезиране на компетентната прокуратура.

Проверяващите са задържали четирима системни нарушители в момент на извършване на незаконна сеч в държавна горска територия. Задържани са три бензиномоторни триона, четири каруци и конете на бракониерите. Със съдействието на органите на полицията е установена самоличността на нарушителите.

Съставени са три акта за допуснати нарушения, като в два от обектите дейността е спряна.

Нарушения са констатирани при проверка на моторни превозни средства, превозващи дървесина без превозен билет и контролна горска марка. Проверяващите са санкционирали пет товарни автомобила без монтирани GPS устройства за проследяване.

Като най-често срещано нарушение в обектите за съхранение и преработка на дървесина, горските служители констатират липсата или неработеща система за видеонаблюдение, както и нерегламентирани входове за доставка на дървесина.

"Предотвратяването на незаконните дейности може да стане само със съвместни усилия на всички горски структури в страната, така че нашите усилия ще бъдат насочени към мобилизиране на всички екипи и съвместни действия на горските стопанства и регионалните дирекции по места, със съдействието на местното население и органите на МВР", коментира инж. Росен Райчев, директор на дирекция "Контрол на горските територии" в ИАГ.

Проверките на територията на цялата страна продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Спешна помощ - Пазарджик е заразен с COVID-19
Директорът на Спешна помощ - Пазарджик е заразен с COVID-19
Огнище на коронавирус в Дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица
Огнище на коронавирус в Дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица