НОВИНИ

200 медици на първа линия се ваксинираха срещу COVID-19 в Русе

200 медици първа линия ваксинираха covid русе
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 31.12.2020
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Точно 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия в борбата с COVID-19 от Русе и региона получиха първата доза от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" срещу заболяването, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Припомняме, че в рамките на няколко часа беше създадена отлична логистична организация и когато първите дози от ваксината пристигнаха в Русе, само след час беше ваксиниран първият лекар, а именно председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз и управител на ДКЦ-1 д-р Цветан Райчинов. Това се случи в Университетска болница "Медика Русе“, където същият ден първата доза от препарата получиха още трима лекари от лечебното заведение, както и лекар, работещ в Центъра за психично здраве.

Общо в УМБАЛ "Медика Русе“ бяха направени 100 ваксинации. 70 от тях приложени на здравен персонал от болницата, а останалите 30 на част от работещите и изявилите желание в Центъра за психично здраве.

От следващия ден, т.е. на 29-и декември, вторник, в останалите три предварително определени болници от региона също започна ваксинацията.

В другата университетска болница "Канев“ са поставени 40 ваксини, като 26 от тях за медиците от УМБАЛ "Канев“, а 14 за тези от Центъра за спешна медицинска помощ.

В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков – Русе“ в рамките на два дни са поставени общо 40 ваксини на медицински персонал, като 20 от тях за част от медицинския персонал на лечебното заведение, а другите 20 за персонала на Комплексния онкологичен център.

В многопрофилната болница в Бяла "Юлия Вревска“ са ваксинирани 9 души от лечебното заведение и 11 от Държавната психиатрична болница в Бяла.

Цялата кампания приключи в предварително определения срок и последните ваксинирани с първите дози бяха през вчерашния ден, уточниха от кризисния щаб в Русе.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След свлачището в Норвегия: Най-малко 10 души са в неизвестност, 15 къщи са сравнени със земята
След свлачището в Норвегия: Най-малко 10 души са в неизвестност, 15 къщи са сравнени със земята
Лишените от свобода в Софийския затвор ще посрещнат 2021 г. в ремонтирана сграда
Лишените от свобода в Софийския затвор ще посрещнат 2021 г. в ремонтирана сграда