НОВИНИ

Протестът на пл. "Независимост" продължава и днес

Александър Марков
от Александър Марков
08:17, 03.09.2020 (обновена)
5795
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Протестът тази сутрин започна в 9.00 ч. По обяд обстановката пред площад "Независимост" е спокойна. Районът е отворен и за движение.

Около 10.00 ч. протестиращите блокираха движението по бул. "Дондуков". По обед обаче те бяха изтласкани от полицаите на тротоара пред администрацията на президентството. Процесът протече с блъскане и от двете страни. Свидетели твърдят, че една жена е била ударена, оказана ѝ е била помощ на място, а по-късно пристигна и екип с линейка. Друга жена припадна на жълтите павета.

Входът на парламента, през които влизаха депутатите за заседанието тази сутрин, беше плътно ограден от полиция и микробуси, които не позволиха на протестиращи да дойдат в по-близък контакт с тях.

И в момента има плътен полицейски кордон и паркирани автомобили на жандармерията и полицията. Униформените са с жилетки "Антиконфликт", няма сили за борба с безредиците.

"Не съм съгласна хора необразовани, хора, които не спазват българските национални интереси, да ни управляват"

Очевидно, че имаше момчета провокатори, но очевадно е, че и жандармерията и полицията го очакваше това и можеха по съвсем друг начин да се развият нещата, ако имаше нормална полиция и да забележи, когато има провокатори просто да ги изведе. Самите мирнопротестиращи хора щяха да дадат път, за да бъдат изведени провокаторите. Очевидно имаше и провокатори, да", коментираха участници в протеста.

Арман Бабикян от "Отровното трио": Това, което се случи вечерта, ако помните беше направен опит за такова нещо и в самото начало на протестите. Сега опитаха да направят същото. Изглежда властта чака, когато хората са много, за да опитват това. Ние през цялото време призовавахме хората да се оттеглят. Правили сме и живи щитове пред полицаите вчера, жените поднасяха цветя на полицаите, молихме ги да свалят шлемовете в знак на спокойствие.

Тази сутрин пред новата сграда на Народното събрание екипите по чистотата продължаваха да почистват последиците от вчерашния протестен ден, който продължи от 8.00 ч. до малко след 2.00 ч. сутринта на другия ден. Фасадата на парламента беше измита с пароструйка, за да се отстранят следите от хвърляните яйца и други предмети.

Как премина протестната вечер:

Малко след 20:30 ч. градусът на напрежението на "Триъгълника на властта" започна да се покачва. Към полицейския кордон до Народното събрание полетяха яйца и бомбички.

Бомбите напомняха по-скоро на военно поле, отколкото на граждански протест. Полетяха павета, които преди това бяха откъртени от площад "Независимост".

Част от демонстрантите няколко пъти направиха жива верига между протестиращите и полицаите, за да се предотвратят сблъсъци. Един от полицаите спечели аплодисментите на протестиращите като издигна българския трибагреник.

Минути преди 23.00 ч. беше докарано и водно оръдие. До използването му обаче така и не се стигна.

Втори екип на " По света и у нас" беше обгазен. Колегите ни веднага получиха помощ от протестиращи наблизо.

В 56-ата вечер на протестите се стигна и до арести.

Снимки: Александър Марков, Боряна Черганова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкоматите с високи комисионни по Черноморието са законни, държавата не ги контролира
Банкоматите с високи комисионни по Черноморието са законни, държавата не ги контролира
СДВР: Бяхме свидетели на брутална агресия на част от протестиращите спрямо полицаите
СДВР: Бяхме свидетели на брутална агресия на част от протестиращите спрямо полицаите